PERFORMANSLA İLİŞKİLİ MOTİVASYON ARAÇLARININ KİŞİSEL ÖZELLİKLERE GÖRE FARKLILIĞINI BELİRLEMEYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA - KATI, MURAT (Fırat Üniveristesi, 2016)
Değişimlerin ve yeniliklerin hız kazandığı, rekabet şartlarının giderek yoğunlaştığı günümüzde işletmelerin değişen koşullara ayak uydurabilmesi, belirledikleri amaç ve hedeflere ulaşabilmesi, etkinliğini ve verimliliğini artırabilmesi için bazı faktörlere önem vermesi gerekmektedir. Bu faktörlerden en önemlilerinden biri de insandır. Eskiden bir makine olarak görülen insan, günümüzde işletmeler için hayati bir unsur haline gelmiştir. İşletmeler varlıklarını devam ettirebilmek, rekabet üstünlüğü elde edebilmek ve yeniliklere ayak uydurabilmek için insan faktörüne yatırım yapması gerekmektedir. İşletmelerin verimliliğini ve etkinliğini artırabilmenin yolu, çalışanların performansını artırmaktan geçmektedir. Çalışanların performansını arttırmak için de, öncelikle onların motive edilmeleri gerekmektedir. Bireyi belirli bir amaç için harekete geçiren, teşvik eden bir güç olarak tanımlanan motivasyon, çalışanların performanslarını etkileyen en önemli unsurlardan biridir. İşletmeler çalışanların performansı üzerinde önemli bir etkiye sahip olan motivasyonu sağlamak için çeşitli motivasyon araçlarına ihtiyaç duymaktadırlar. Motivasyon konusunda evrensel olarak kabul edilen bazı özendirici araçlar olsa bile, her kişiye, her topluma ve her işletmeye uygun bir motivasyon aracı veya motivasyon modeli geliştirmek neredeyse imkansızdır. Çalışmamızda motivasyon araçları; ekonomik araçlar, psiko-sosyal araçlar, örgütsel ve yönetsel araçlar olarak 3 farklı gruba ayrılmıştır. Bu çalışmanın amacı; insanların performansı üzerinde etkili olan motivasyon araçlarının kişisel özelliklere göre farklılığını tespit etmektir. Çalışmanın uygulama kısmı, oluşturulan anket formu aracılığıyla banka çalışanları üzerinde gerçekleştirilmiştir. Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Motivasyon Araçları, Performans.

İn today's world where change and innovation are rapid, competition is ever rising, businesses have to give importance to certain factors in order to be able to keep up with the changing conditions, reach their specified targets and goals, increase their effectiveness and efficiency. One of the most important among these factors are the people. The human which used to be seen as just a machine, has now become a vital component for companies. Businesses have to invest in the human factor in order to be able to continue their existence, attain an advantage in competition and keep up with the changes and innovations. The way to increase a business's effectiveness and efficiency is to increase the performance of its employees; and in order to increase the performance of employees, a business must first motivate them. Motivation, defined as a power to stimulate a person to act based on certain purposes, is one of the most important factors affecting the performance of employees. Businesses require various motivation tools in order to generate motivation that has an important effect on its employees' performance. Although there are certain tools that are accepted as universal in regards to motivation, it is almost impossible to develop a motivation tool or model that can suit every person, nation, and business. In our study, motivational tools are divided into 3 different groups; economic tools, psycho-social tools, and organizational and administrative tools. The aim of this study is to determine the difference of motivational tools in terms of individual characteristics. The application part of the study was conducted with the help of a questionnaire on banking employees. Key Words: Motivation, Motivation Tools, Performance.
A research on determining the difference of performance-related motivational tools i?n terms of individual characteristics
Keywords: İşletme