TÜRKİYE'DE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI MİSİAD ÖRNEĞİ - Aygen, Murat (My University, 2018)
Sivil toplum kuruluşu (STK), modern toplumlarda devlet organizasyonundan ayrı olarak toplumsal menfaatleri korumak ve geliştirmek için oluşturulmuş ve gönüllülük ilkesi çerçevesinde, kâr maksadı gütmeyen organizasyonları belirtmek için kullanılmaktadır. STK’lar devlet organizasyonundan ayrı olması dolayısıyla kendini ve toplumları yönlendirebilme yeteneği olan, hak ve özgürlükleri savunan özgür vatandaşlardan oluşan yapılardır. Günümüzde özellikle sanayileşmiş ve aynı zamanda ileri demokrasiye sahip ülkelerde STK’lar büyük gelişme göstermiştir. STK’lar toplum ve siyaset üzerinde itici güç olarak önemli yere sahiptir. Türkiye’de de özellikle 1980’lerden sonra liberal sistemden kaynaklı olarak ve demokrasinin sağlanması açısından STK’lar yaygınlaşmaya başlamıştır. Aynı zamanda siyasetin denetlenmesi açısından da sivil toplum önemli bir denetim aracı olarak yaygınlaşmıştır. Bu çalışmada, bir yandan önemi giderek artan STK’lara ilişkin temel bazı bilgilere yer verilirken, bir yandan da ülkemizde faaliyet gösteren genel merkezi Ankara’da bulunan MİSİAD ( Memleketçi Sanayici ve İş Adamları Derneği) yöneticileriyle yüz yüze gerçekleştirilen görüşmelere dayalı olarak, bu kuruluşların yaptığı sosyal projelerle ilgili çalışmalar analiz edilmiş, yurt dışı temsilciliklerindeki faaliyetlerinin ülkemiz açısından öneminin üzerinde durulmuştur. Sosyal politikayı da içeren bazı konulara ait görüşler ve beklentilerde tespit edilmeye çalışılmıştır.
Keywords: Siyasi Bilimler; İşletme; Kamu Yönetimi; Sosyoloji