RATLARDA DÜZENLİ VE SÜREKLİ EGZERSİZİN OKSİDATİF STRES VE APOPTOZİSE ETKİSİ - ÇAKAR, FATİH (Fırat Üniveristesi, 2020)
Bu çalışmada, ratlarda zorlayıcı veya yoğun bir şekilde yapılan akut egzersiz ile düzenli ve sürekli olarak yapılan egzersizin oksidatif stres parametreleri ve apoptozis ile ilişkili Bax ve Bcl-2 protein düzeyleri üzerine etkisinin araştırılması amaçlandı. Bu amaçla 35 adet Wistar-Albino ırkı erkek sıçanlardan, her grupta 7 adet olacak şekilde 5 grup oluşturuldu. Kontrol grubuna herhangi bir uygulama yapılmazken, diğer dört gruba, her gün 20 derece eğimli koşu bandında 1 saat boyunca 1.5 km/h hızında egzersiz yaptırıldı. Kontrol ve 1.grup 1. günün, 2.grup 7. günün, 3.grup 15. günün ve 4.grup 30. günün sonunda, anestezi altında sakrifiye edildi. Gruplardan iskelet kası ve kan örnekleri alınarak malondialdehit (MDA), glutatyon (GSH) düzeyleri ile katalaz (CAT) ve glutatyon peroksidaz (Gsh-Px) enzim aktivitesine plazma ve kas dokusunda spektrofotometrik olarak, apoptozisde rol oynayan Bax ve Bcl-2 protein ekspresyon düzeylerine ise kas dokusunda western blot tekniği ile bakıldı. Elde edilen sonuçlara göre, egzersiz grupları kontrol grubuyla kıyaslandığında, iskelet kası MDA düzeylerinde 1. ve 2. grupta anlamlı düzeyde artış (P<0,05) olduğu, plazma MDA değerlerinde ise 1. grupta anlamlı artış olduğu (P<0,05) gözlendi. Kontrol grubu ile diğer egzersiz yaptırılan gruplar arasında bir fark bulunmadı. İskelet kası ve plazma GSH-Px değerlerinde kontrol grubuna göre, 4. gruptaki artışın anlamlı olduğu saptandı (P<0,05). İskelet kası CAT değerlerine bakıldığında kontrol grubuna göre 2., 3. ve 4.gruplardaki artış anlamlı bulundu (P<0,01). Plazma CAT değerlerinde de kontrol grubuyla kıyaslandığında 4. gruptaki artışın anlamlı olduğu (P<0,05) belirlendi. Bax ve Bcl-2 protein ekspresyon düzeyleri kontrol grubuyla kıyaslandığında 1.grupta Bax protein ekspresyon düzeyinin arttığı, Bcl-2 protein ekspresyon düzeyinin azaldığı ve Bax/Bcl-2 oranın arttığı (p<0,05), 2., 3. ve 4.gruplar kontrol grubuyla kıyaslandığında ise Bax ve Bcl-2 protein ekspresyon düzeyleri ile Bax/Bcl-2 oranında bir fark olmadığı belirlendi (p>0,05). Sonuç olarak, düzenli ve sürekli egzersizin oksidatif strese karşı koruyucu etkisinin olduğu ve akut egzersizle tetiklenen apoptozisin düzenli ve sürekli egzersizle baskılanabileceği kanısına varıldı.

In this study, it was aimed to investigate the effect of regular and continuous exercise on the oxidative stress parameters and apoptosis related Bax and Bcl-2 protein levels with acute or intense acute exercise in rats. For this purpose, 5 groups of 35 Wistar-Albino male rats were formed, with 7 in each group. While no application was made to the control group, the other four groups were exercised at a speed of 1.5 km / h for 1 hour on a 20 degree incline treadmill every day. Control and Group 1 were sacrificed under anesthesia at the end of Day 1, Group 2, Day 7, Group 3, Day 15 and Group 4 at day 30. Skeletal muscle and blood samples were taken from the groups, malondialdehyde (MDA), glutathione (GSH) levels, catalase (CAT) and glutathione peroxidase (Gsh-Px) enzyme activity spectrophotometrically, Bax and Bcl-2 protein expression levels, which play a role in apoptosis, were evaluated by western blot technique. According to the results obtained, when the exercise groups are compared with the control group, there was a significant increase (P <0.05) in skeletal muscle MDA levels in the 1st and 2nd groups, and a significant increase in plasma MDA values in the 1st group (P <0.05). It was observed. There was no difference between the control group and the other exercise groups. In the skeletal muscle and plasma GSH-Px values, the increase in the 4th group was found to be significant compared to the control group (P <0.05). When the skeletal muscle CAT values were examined, the increase in the 2nd, 3rd and 4th groups was found to be significant compared to the control group (P <0.01). When the plasma CAT values were compared with the control group, the increase in the 4th group was found to be significant (P <0.05). When Bax and Bcl-2 protein expression levels were compared with the control group, Bax protein expression level increased in group 1, Bcl-2 protein expression level decreased and Bax / Bcl-2 ratio increased (p <0.05), when the 2nd, 3rd and 4th groups were compared with the control group, there was no difference between Bax and Bcl-2 protein expression levels and Bax / Bcl-2 ratio (p> 0.05). As a result, it was concluded that regular and continuous exercise has a protective effect against oxidative stress and apoptosis triggered by acute exercise can be suppressed by regular and continuous exercise.
Effects of regular and continuous exercise on oxidative stress and apoptosis in rats
Keywords: Fizyoloji