ÜNİVERSİTELERİN STRATEJİK PLANLARI İLE GİRİŞİMCİ VE YENİLİKÇİ ENDEKS SIRALAMALARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELEMESİ - İRDAM, BURCU (Fırat Üniveristesi, 2018)
Çalışmanın amacı, stratejik planlamanın üniversitelerin başarısı ve gelişmişliği için önemine vurgu yapmak, üniversitelerin stratejik planlarında belirtmiş oldukları kavramların başarılarına ve gelişmişliklerine katkılarının olup olmadığını araştırmak, başarı ve stratejik plan ilişkisini önceden belirlediğimiz kriterler bağlamında irdelemektir. Bu amaçla, çalışmamızda, stratejik planlama kavramına vurgu yapılmış, stratejik planlama süreçleri, kamuda stratejik planlamaya geçiş, hukuki dayanakları açıklanmış ve araştırma alanımız olan üniversitelerde stratejik planlamanın nasıl olduğu ele alınmıştır. Tüm bu açıklamalar sonrasında ise, üniversitelerin stratejik planları ile gelişmişlikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi açısından, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi Listesi'nden veriler alınmış (son 6 yıl), bu veriler ışığında bir başarı sıralaması belirlenmiş, bu sıralamadan 9 üniversite seçilerek, bu üniversitelerin stratejik planları iki dönem itibariyle ve belirli kriterler baz alınarak çeşitli tablolar yardımıyla karşılaştırma yapılmıştır. Dokuz Üniversitenin stratejik planları incelendiğinde genel olarak hepsinin de kamu idareleri için hazırlanan kılavuza ve yönetmeliğe uygun hazırlandığı, fakat bazı üniversitelerin baz aldığımız kriterler konusunda eksikliklerinin olduğu anlaşılmıştır. İncelemeler yapıldıktan sonra üniversitelerin başarı sıralamaları ile stratejik planlarında veri olarak alınan kriterler arasındaki ilişki incelenmiştir.

The aim of study is to investigate whether strategic planning has an impact on the success and development of the universities, whether there is any contribution to the achievements and developments of the concepts they have stated in the strategic plans of the universities, and the success and the strategic plan relation. For this purpose, the concept of strategic planning was emphasized, strategic planning processes were explained, the transition to public strategic planning, its legal basis were explained, and the strategic planning in universities where our research area was studied. After all these explanations, a success ranking was determined in the light of this data (in the last 6 years) taken from the "Entrepreneur and Innovative University Index List" prepared by the Ministry of Science, Industry and Technology in order to examine the relationship between the strategic plans and developments of the universities. 9 universities were selected in order, and the strategic plans of these universities were compared with the help of various tables based on two terms and based on certain criteria. When we look at the strategic plans of the nine universities, it is generally understood that all of them are prepared in accordance with the guidelines and directives prepared for public administrations, but some of the universities are deficient in the criteria on which they are based. After the examinations were made, the relationship between the success rankings of the universities and the criteria taken as data in their strategic plans was examined.
Investigation of the relationship between the strategic plans of universities and their rankings on entreprenevrial and innovative indexes
Keywords: İşletme