MARDİN İLİNİN TURİZM POTANSİYELİ - KOÇOĞLU, YUSUF (Fırat Üniveristesi, 2006)
Mardin'de kültür, çağlar boyu yerleşik olan uygarlığın izlerini taşır. Mardin iliönemli tarihsel ve kültürel mimari zenginliklere sahiptir. Bu zenginliğin turizm alanındaen iyi şekilde değerlendirilmesi halinde ilin kalkınmasına ve ülke turizmine büyük katkısağlayacağı kuşkusuzdur.Dünü bugün, dünden getirdiklerini gönlünden; geçmişten geleceğe sunan, tarihitarihle özümsetmek, yaşayıp yaşatabilmek ayrıcalığı nedeniyle, tarihin en eski Hıristiyantopluluğu Süryanilerin köklü kültürü ve çeşitli uygarlıkların izleriyle bezenen Mardin'deengin hoşgörü şehrin ötesine ulaşmaktadır. Mardin ezanlar ve çanların kardeşçe vebirlikte yankılandığı bir şehirdir.Son yıllarda sadece ülkemizin değil tüm dünyanın ilgisini çekmeye başlayanMardin, tarihi ve kültür yapısı ile UNESCO'nun ?Dünya Mirası Kenti Listesine?girmeye adaydır. Kültür Varlıklarının belgelenmesi korunması ve gelecek kuşaklaraaktarılması önem arz etmektedir. İlimiz merkez ve İlçelerinde Kültür ve TabiatVarlıkları Koruma Bölge Müdürlüğünce tescil edilmiş 665 adet bina mevcuttur.ANAHTAR KELİMELER: Mardin, Turizm, Potansiyel

The culture of Mardin bears the imprint of various antique civilizationsflourishing in the area. Mardin has an enormous historical, cultural and architecturalrichness. It is apparent that this richness has the potential of contributing much to thedevelopment of the province and national tourism if mobilized and managed properly.Mardin enjoys a privileged status in the sense that it is able to make people livethe past and to present what is old and valuable to present generations. Mardin?scultural diversity is further enriched by the deep-rooted culture of various communitiesincluding the oldest Christian community, the Suryani. Mardin is a city of tolerancewhere ezan from mosques lives in brotherhood with church bells.In recent years Mardin has become a center of attraction for many people fromdifferent parts of the world. It is a candidate for UNESCO?s List of ?Cities of WorldHeritage.? Submitting, protecting and transferring cultural richness for the nextgenerations require a big importance. In our city and its provinces we have 665 buildingsregistered by protection of culture and nature values committee directorate.KEY WORDS: Mardin, Tourism, Potential
The tourism potential of Mardin
Keywords: Coğrafya