Fluniksin Meglumin ve Amniyon Sıvısının İntraabdominal Adezyonların Önlenmesi Üzerine Etkileri - Sağlıyan, Aydın; Aydın, Hasan Basri; Günay, Cihan; Durmuş, Ali Said; Çerıbası, Songül; Polat, Eren (My University, 2021)
Abdominopelvik cerrahi sonrası oluşan karın içi yapışıklıkların, postoperatif devrede mortalite ve morbidite artışı-na neden oldukları bilinen bir gerçektir. Yapılan bu çalışmada fluniksin meglumin ve amniyon sıvısının intraabdominal adezyonların önlenmesindeki etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada 21 rat kullanıldı. Ratlar her grupta 7 adet olacak şekilde 3 gruba ayrıldı. Karın duvarı ve sekumda serozal kanama oluşuncaya kadar yapılan kazıma işlemi ile adezyon modeli oluşturuldu. Kontrol, fluniksin ve amniyon gruplarındaki ratlara 5 gün süreyle intraperitoneal olarak sırasıyla 0.5 ml serum fizyolojik, 2.5 mg/kg fluniksin meglumin ve 0.5 ml amniyon sıvısı enjekte edildi. On dört gün son-ra tüm ratlar sakrifiye edildi. Makroskopik değerlendirmede tedavi gruplarında adezyon oluşumu kontrol grubuna göre daha az olarak gözlendi (P<0.05). Yapılan histopatolojik kontrollerde gruplar arasında, yangı şiddeti ve fibrozis bakı-mından istatistiksel olarak fark görülmedi (P<0.05). İmmunohistokimyasal sonuçlar tablo halinde sunuldu. Sonuç olarak intraabdominal adezyonların önlenmesinde fluniksin meglumin ve amniyon sıvısının kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Keywords: Intraabdominal adezyon; rat; Amniyon sıvısı; fluniksin meglumin