SİKLOBÜTAN HALKALI POLİMERLERİN İNVERS GAZ KROMATOGRAFİSİ İLE TERMODİNAMİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ - ERCAN, SELAMİ (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek Lisans Tezi SİKLOBÜTAN HALKALI POLİMERLERİN İNVERS GAZ KROMATOGRAFİSİ İLE TERMODİNAMİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Selami ERCAN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2005, Sayfa: 42 Bu çalışmada, poli(2-[3-( 6 -tetralino )-3-metil-l-siklobütil ]-2- hidroksietil metakrilat) Poli(TSHEMA) ve poli(2-(3-mezitil-3-metil-l-siklobütil)-2-oksoetil metakrilat) Poli(MSOEMA)'iiın Invers Gaz Kromatografisi (IGC) ile termodinamik parametreleri incelendi. Bu amaçla Chromosb W üzerine kaplanan Poli(TSHEMA) ve Poli(MSOEMA) kopolimerleri bakır kolon içine doldurularak üzerinden değişik sıcaklıklarda hidrokarbon ve alkoller enjekte edildi ve spesifik alıkonma hacimleri tayin edildi. (l/T;lnVg) grafiğinden Poli(TSHEMA) ve Poli(MSOEMA) polimerlerinin Tg değerleri sırasıyla 107°C, 117°C bulundu. Camsı geçiş sıcaklığı altındaki sıcaklıklarda poli(TSHEMA) ve poli (MSOEMA) üzerinde hidrokarbon ve alkollerin adsorpsiyon ışılan bulundu. Tg üzerinde sorpsiyon için problann AHıs, ASıs ve AGjs değerleri tayin edildi. Sonsuz seyrettik hal için problann ağırlıkça aktiflik katsayisiCai/wi)T, Flory-Huggins etkileşim parametresini^), kısmi molar serbest enerji(AGı<") ve kısmi molar ısı(AHı°°) değerleri bulundu. Bu değerler polimer-nonsolvent sistemleri için bulunan değerlerle uygunluk gösterdi. Flory-Huggins etkileşim parametresi değerlerinden faydalanılarak TSHEMA ve MSOEMA polimerlerinin çözünürlük parametresi (82) tayin edildi. Çözünürlük parametresinin sıcaklıkla azaldığı gözlendi. Anahtar Kelimeler: Sentez, 2-[3-( 6 -tetralino )-3-metil~l-siklobütil ]-2- hidroksietil metakrilat, 2-(3- mezitil - 3 -metil- l-siklobütil)-2-oksoetil metakrilat, învers Gaz Kromatografisi, Ağırlıkça Aktiflik Katsayısı, Flory-Huggins Etkileşim Parametresi, Çözünürlük parametresi.
The investigation of thermodynamic properties of cyclobutan ringed polymers with invers gas chromatography
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya