BİRLEŞTİRİLMİŞ SINIFLARDA DİYALOJİK OKUMA STRATEJİSİNİN KULLANILMASI: BİR DURUM ÇALIŞMASI - ÇAPKUR, SELİN (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu araştırmada, birleştirilmiş sınıflarda diyalojik okuma stratejisinin kullanımını derinlemesine incelemek amaçlanmıştır. Araştırmada, nitel araştırma desenlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Araştırma, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Bingöl ili Merkez ilçesine bağlı birleştirilmiş sınıflı bir köy okulunda gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın katılımcılarını birleştirilmiş sınıflarda öğrenim gören beş 4. sınıf, iki 3. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada 10 haftalık süre boyunca diyalojik okuma stratejisine yönelik etkinlikler yapılmıştır. Veri toplama araçları; araştırmacı günlüğü, öğrenci günlüğü, yapılandırılmamış gözlem notları, kişisel bilgi formu ve resimli çocuk kitaplarına ilişkin uzman görüş formudur. Veri toplama araçlarıyla elde edilen veriler içerik analizine tabii tutulmuştur. Yapılan içerik analizi sonucunda öğrencilerin diyalojik okuma etkinlikleri sırasında duyuşsal deneyimler yaşadığı, öğrenciye olumlu katkılarının olduğu, okuma ve grup etkinliklerinin yapıldığı, öğrenme ortamının etkileşimli, aktif katılımlı ve dikkat çekici olduğu görülmüştür. Diyalojik okuma etkinlikleri sırasında öğretmenin rolü; öğrencilerin ön bilgilerini ve ilgilerini ortaya çıkarmak, öğrenciyi bilgilendirmek, rehberlik etmek, ödül/pekiştireç ve ipucu vermektir. Diyalojik okuma etkinlikleri kapsamında öğrencilerin okudukları kitapların biçimsel özelliklerini fark ettiği, kitapları eleştirdiği ve kitaplar arasında karşılaştırma yaptığı ortaya çıkmıştır. Diyalojik okuma etkinlikleri sırasında öğretmenin yaşadığı sıkıntılar, süre sıkıntısı ve sınıf dışı öğrenmelerin yetersizliği olmuştur. Diyalojik okuma stratejisine ilişkin öğrenci görüşleri sonucunda, öğrencilerin sevdikleri kitaplar ve etkinlikler, diyalojik okumaya ilişkin olumlu ve olumsuz görüşleri ve diyalojik okumayı diğer okuma etkinliklerinden farklı kılmaya ilişkin görüşleri belirlenmiştir. Diyalojik okuma etkinliklerinden sonra öğrenci görüşleri ile kitap okuma sıklıkları belirlenmiştir. Araştırma sonucunda ilkokul öğrencilerine yönelik uygulanan diyalojik okuma etkinliklerine ilişkin öneriler getirilmiştir.

This research aims to examine in depth the use of dialogic reading strategy in multigrade classes. In the research, a case study from qualitative research designs was used. The research was carried out in a multi-grade village school in the central district of Bingöl province in the 2023-2024 academic year. The participants of the research consist of five 4th grade and two 3rd grade students studying in multigrade classes. In the research, activities related to the dialogic reading strategy were carried out for a period of 10 weeks. Data collection tools; researcher diary, student diary, unstructured observation notes, personal information form and expert opinion form on children's picture books. The data obtained through data collection tools were subjected to content analysis. As a result of the content analysis, it was seen that the students had affective experiences during the dialogic reading activities, they had positive contributions to the student, reading and group activities were carried out, and the learning environment was interactive, active participation and remarkable. The teacher's role during dialogic reading activities; To reveal the students' prior knowledge and interests, to inform the student, to guide, to give rewards/reinforcers and hints. It was revealed that within the scope of dialogic reading activities, students noticed the formal features of the books they read, criticized the books and made comparisons between books. The problems experienced by the teacher during dialogic reading activities were lack of time and insufficient learning outside the classroom. As a result of student opinions regarding the dialogic reading strategy, students' favorite books and activities, their positive and negative opinions about dialogic reading, and their opinions about making dialogic reading different from other reading activities were determined. After the students' dialogic reading activities, their book reading frequencies were determined based on student opinions. As a result of the research, suggestions were made regarding dialogic reading activities for primary school students
Using dialogical reading strategy in multigrade classes: A case study
Keywords: Eğitim ve Öğretim