16. yüzyılda halep'te bir Osmanlı vakfı: Hüsreviye külliyesi - Çakar, Enver (My University, 2014)
Halepte kalenin güneyinde yer alan ve kale giriş kapısına bakan cami külliyenin adı Hüsreviye Külli- yesidir. Halep şehrinde inşa edilen ilk Osmanlı eseri olan bu külliye aynı zamanda Mimar Sinanın ilk eserlerinden biridir. Kanuni Sultan Süleymanın dördüncü veziri Hüsrev Paşa tarafından yaptırılmıştır. Bir cami ile ortasında şadırvan bulunan avlu, külliyenin ana bölümleridir. Avlunun güney ve kuzeyinde medrese, tekke, mutfak ve misafirhane yer alır. Külliyenin etrafı duvarla çevrilidir. Cami, yarımküre bir kubbeyle örtülmüş kübik ibadet mekânı ve önündeki beş çıkma kemerli revaktan ibarettir. Bu çalışmada Halepteki Hüsreviye vakfı üzerinde durulmuştur. Külliyenin genel özellikleriyle 16. yüzyıl- da buraya tahsis edilen vakfın gelir ve gider kalemleri hakkında bilgi verilmiştir.
Keywords: Arkeoloji; Tarih