HİDAYET KARAKUŞ'UN ŞİİR DÜNYASI - DEMİRCİ, GAMZE (Fırat Üniveristesi, 2022)
Günümüz edebiyatı şairlerinden olan Hidayet Karakuş; roman, anı, çocuk kitapları, radyo oyunları, arkası yarınlar gibi çeşitli türlerde eser vermesinin yanı sıra şiirleri ile ön plana çıkar. Toplum ve toplum sorunlarına yönelerek insanların yaşamlarındaki çıkmazlarına ışık tutan Hidayet Karakuş; sosyal adaletsizlik, yoksulluk, savaş, küçük yaşta çalıştırılan çocuklar, savaşların arasında hayatta kalma mücadelesi veren çocuklar üzerinden görüngülenen izlekleriyle şiirlerini toplumsal faydaya dönüştürür. Şairin yalnızlık, ölüm, kimsesizlik, aşk gibi bireysel varoluş izleklerinin görüldüğü şiirlerinde, içe dönük yönelimlerle kendine özgü bir şiir dili yaratılır. Toplumcu-Marksist söylem ile yazdığı şiirlerinde ise, bireyin uyanık bir bilinçle toplumsal aksaklıkları fark etmesini sağlamayı amaçlar. Bu doğrultuda yazdığı şiirleri başkaldırıya dönüşerek şairin devrimci ruhunu ortaya koyar. Ayrıca dile önem veren Hidayet Karakuş, sade bir Türkçe ile yazdığı şiirlerinde imgeler aracılığıyla çağrışımsal zenginliğe ulaşır. Anahtar Kelimeler: Hidayet Karakuş, Toplumcu-Marksist Söylem, Toplum ve Toplum Sorunları, Yalnızlık, Ölüm, Aşk, Kimsesizlik, Dil, İmge.

Hidayet Karakuş, one of the poets of today's literature; As well as his other works in various genres such as novels, memoirs, children's books, radio plays, futures, he is mostly known with his poems. Hidayet Karakuş, who lights on the dilemmas of people's lives by take up society and community problems; He transforms his poems into social benefit, with themes that appear through social injustice, poverty, war, children working at an early age, and children struggling to survive in the middle of wars. In his poems in which individual existence themes such as loneliness, death, desolation and love are seen, a unique poetic language is created with introverted tendencies. In his poems, which he wrote with a socialist-Marxist discourse, he aims to make the individual realize social problems with a vigilant consciousness. His poems written in this direction turn into rebellion, revealing the poet's revolutionary spirit. In addition, Hidayet Karakuş, who attaches importance to language, reaches associative richness through images in his poems written in pure Turkish. Keywords: Hidayet Karakuş, Socialist-Marxist discourse, Society and community problems, loneliness, death, love, desolation, language, image..
The world of poetry by Hidayet Karakus
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı