Üleksitin H2SO4 Çözeltisinde Çözünmesi Üzerine Ultrasesin Etkisi - Sınırkaya, Melike (Fırat University, 2018)
Üleksit, borik asit üretiminde kullanılan en önemli minerallerden biridir. Borik asit, heterojen katı-sıvı reaksiyonlarında yan ürün olan jipsin kristallenmesine sebep olan, sülfürik asitin üleksitle reaksiyonundan elde edilir. Bu çalışmada H2SO4 çözeltilerinde, ultrasesin üleksitin çözünmesi üzerine etkisi incelendi. Reaksiyon süresi ve sıcaklık parametere olarak seçildi. Ultrasesli ortamda, reasiyon sıcaklığı arttıkca B2O3’in çözünme oranı azaldı. Yine ultrasesli ortamda, reaksiyon ilerledikçe, CaO’in  dönüşüm oranı 30?C ve 50?C’ de arttı. Ancak bu oran 70?C’ de azaldı. Oysa, ultrasessiz ortamda B2O3 ve CaO’in çözünme fraksiyonları sıcaklık arttıkca arttı.