AKIŞ ŞİFRELEME ALGORİTMALARI KULLANILARAK RASGELE SAYI ÜRETİLMESİ VE FPGA ORTAMINDA GERÇEKLEŞTİRİLMESİ - ERKEK, ESRA (Fırat Üniveristesi, 2015)
Bu tez, simetrik şifreleme algoritmalarından akış şifreler ve blok şifreler ile ilgilidir. Akış şifrelerin tasarım yapıları, rassal sayı üretimi, rassallığın test edilmesi ve test kriterleri incelenmiş, akış şifreleme algoritmaları FPGA(Field Programmable Gate Array)'da donanımsal olarak gerçekleştirilmiş ve test sonuçlarına yer verilmiştir Tezin ikinci bölümünde temel şifreleme yapıları olan blok ve akış şifrelerinin yapısının tanımı yapılmıştır. Akış şifrelerin tasarım mimarilerini ve matematiksel alt yapısını inceleyen şifreleme kavramları anlatılmıştır. 3. bölümünde akış şifreleme algoritmalarında kullanılan rassal sayı üreteçleri incelenmiştir. 4. Bölümde ise kriptografik uygulamalarda kullanılan rassal sayıların ve bu sayılar kullanılarak geliştirilen anahtarların güvenilirliğini sağlamada önemli kriter oluşturan istatistiksel testler incelenmiştir. Rassallık için günümüzde pek çok uygulamada kullanılan NIST (National Institute of Standards and Technology - Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü) test paketinden faydalanılmış ve bu bölümde NIST test paketinde bulunan testlerin matematiksel alt yapıları incelenmiştir. 5. bölümde, seçilen akış şifreleme algoritmalarının çalıştırılmasıyla elde edilen anahtar değerlerinin NIST test paketi programına uygulanmasına ve sonuçlarının değerlendirilmesine yer verilmiştir Son olarak 6. Bölümde ise tezde elde edilen sonuçların değerlendirilmesi yapılmıştır.

This thesis is about the flow through symmetrical encryption algorithms, ciphers and block ciphers. The design structure of stream ciphers, testing of randomness and the testing criteria were analyzed, stream encryption algorithms were carried in the FPGA (Field Programmable Gate Array) as hardware and testing results were included. In the second chapter of the thesis, fundamental encryption patterns that are block and stream ciphers were described. The concepts of encryption which analyze the design architecture and mathematical infrastructure of flow encryption were described. In the 3rd section, the random number generators used in stream encryption algorithms were analyzed. As for the 4th section, statistical tests that form an important criteria in the provision of the reliability of random numbers and ciphers that are developed by using these numbers. For randomness, NIST (National Institute of Standards and Technology) test pack, which is being used in many applications in the present, was benefited from and in this chapter, mathematical infrastructures that are present in the NIST test pack were analyzed. In the 5th chapter, the application of ciphers that are obtained by the operation of the stream encryption algorithms to the NIST test pack and the evaluation of the results were included. Finally, in the 6th chapter, the results obtained from the thesis were evaluated.
Random number generation using stream cipher algorithms and implementation on the FPGA environment
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol