F2 Bölgesinde Sönüm Katsayılarının Karesinin (F2) Büyüklüğünün Düşük Enlemlerdeki Davranışının İncelenmesi - Kurt, Kadri; Koç, Vahdettin (My University, 2021)
Bu çalışmanın amacı kabul edilen şartlar için belli bir frekansta yerden atmosfere dik gönderilen bir radyo dalgasının ne kadar enerji kaybettiğini araştırmaktır. Bu makalede, iyonkürenin F2 bölgesinde bazı kritik yükseklikler (390, 410, 450, 500, 550 ve 600 km) ve düşük enlemler için iyonküre plazmasında meydana gelen (ordinari, ekstraordinari ve kutuplanmış) dalgaların sönüm katsayılarının karelerinin büyüklüleri teorik olarak hesaplanmıştır. Ordinari ve ekstraordinari dalganın sönüm katsayılarının büyüklüğünün kareleri kabul edilen şartlar için elektron yoğunluğunun enlemle değişimi ile benzerlik göstermekte, kutuplanmış dalga ise farklı bir davranış sergilemektedir. Bu durum kutuplanmış dalganın çarpıcı bir şekilde manyetik alana bağımlılığının bir sonucu olabilir. Bunun yanında kutuplanmış dalganın sönüm katsaysının karesinin diğerlerinden daha büyük olduğundan göz önünde bulundurulan şartlar için daha fazla sönüme uğradığı söylenebilir.
Keywords: İyonküre; Sönüm Katsayıları; Ekvatoral Anomali