Covid-19 Pandemi Sürecinin İdiopatik Periferik Fasiyal Paralizi İnsidansı Üzerine Etkisi - Eroğlu, Orkun; Akyiğit, Abdulvahap; Keles, Erol; Karlıdag, Turgut; Kaygusuz, Irfan; İpek, Emrah; Yalcın, Sınası (My University, 2023)
Amaç: Bu çalışmada Covid-19 pandemisinin idiopatik periferik fasiyal paralizi (İPFP) insidansı üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışma, Mart 2016 ile Şubat 2022 tarihleri arasında İPFP tanısı ile tedavi edilen hastaları içermektedir. Hastaların yaş, cinsiyet ve eşlik eden kronik hastalıklar gibi demografik verileri kaydedildi. Hastalar iki dönemde değerlendirildi; pandemi dönemi (Mart 2020- Şubat 2022 tarihleri arasında tanı konulan hastalar) ve pandemi öncesi dönemi (Mart 2016-Şubat 2020 tarihleri arasında tanı konulan hastalar) kapsıyordu. Ayrıca hastalar Mart 2016-Şubat 2017 (1. grup), Mart 2017-Şubat 2018 (2. grup) Mart 2018-Şubat 2019 (3. grup), Mart 2019-Şubat 2020 (4. grup), ve Mart 2020-Şubat 2021(5. grup) ile Mart 2021-Şubat 2022 (6. grup) tarihleri arasında tanı almış olanlar olmak üzere 6 farklı gruba ayrıldı. Bulgular: Çalışmaya pandemi öncesi dönemde 362, pandemi döneminde 216 hasta olmak üzere toplam 578 hasta dahil edildi. Pandemi döneminde yatan hasta olarak takip edilen hastalardan ikisinde Covid-19 tanısı amacıyla yapılan gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR) testi pozitifliği saptandı. Çalışmamızda pandemi öncesi dönemde İPFP insidansını 15/100.000; pandemi döneminde ise 18.1/100.000 olarak saptadık. Sonuç: İPFP etiyolojisinde viral enfeksiyonların çok önemli bir role sahip olduğu bilinmesine rağmen biz bu çalışmamızda pandemi döneminde İPFP insidansında artış olmadığını tespit ettik.
Keywords: Tıbbi İnformatik; Halk ve Çevre Sağlığı; Kulak; Burun; Boğaz