Kabuk Değiştirme Döneminde Kerevit (Astacus leptodactylus, Esch. 1823) Yemine İlave Edilen Vitamin E ve C'nin Büyüme, Oksidatif Stres, Vitamin A, E, C ve Beta Karoten Üzerine Etkileri - Barım, Özden Öz; Karatepe, Mustafa (My University, 2016)
Bu araştırmada; kabuk değiştirme döneminde olan Astacus leptodactylus türü kerevitlerin yemine ilave edilen antioksidanların (vitamin E, C) yaşama oranı, canlı ağırlık artışı, spesifik büyüme oranı, hepatopankreas, kas ve solungaç dokularındaki oxidatif stres (malondialdehit (MDA)), vitamins A, E, C, beta karoten ve astaksantin miktarı üzerine etkileri incelenmiştir. Bu amaçla %38 oranında ham protein içeren bir kontrol rasyonu (K) düzenlenmiştir. Bu rasyona 150 mg kg-1vitamin E, 200 mg kg-1 vitamin C ve 150 mg kg-1 vitamin E/200 mg kg-1 vitamin C ilave edilerek sırasıyla deneme E (DE), deneme C (DC) ve deneme DEC (DEC) grupları beslenmiştir. Çalışma sonunda; yeme ilave edilen antioksidan maddelerin kerevitlerin kabuk değiştirme döneminde dokulardaki MDA değerini düşürdüğü ancak büyüme üzerine etkili olmadığı belirlenmiştir. Kontrol grubuna oranla DE, DC ve DEC grubundaki kerevitlerin dokularındaki vitamin E, C, A, beta karoten ve astaksantin miktarlarının yüksek olduğu tespit edilmiştir. Kabuk değiştirme döneminde 150 mg kg-1 vitamin E'nin yeme ilave edilmesinin yararlı olacağı belirlenmiştir. Ayrıca insanlar tarafından tüketilen kerevitlerin abdomen kasının et kalitesinin de kabuk değiştirme döneminde oldukça önemli miktarda azaldığı tespit edilmiştir.
Keywords: Biyoloji; Kimya; Tıbbi; Deniz ve Tatlı Su Biyolojisi