KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN DÖNEMİ OSMANLI DEVLETİ`NİN BAHRİYE TEŞKİLATI - NURAL, SELAMİ (Fırat Üniveristesi, 2002)
YÜKSEK LİSANS KANUNİ SULTAN SÜLAYMAN DÖNEMÎ OSMANLI DEVLETİNİN BAHRİYE TEŞKİLATI Selamı NURAL Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İslam Tarihi ve Sanatları Anabilim Dalı 2002- Sayfa: V+l 13 Kanuni Sultan Süleyman Dönemi Bahriye Teşkilatı adlı bu çalışmamız üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci Bölümde Osmanlıdan önce Müslümanlardaki Bahriye Teşkilatı ele alınmıştır. Bu bölüm Hz.Muhammed ve Dört Halife döneminden başlamış olup, Anadolu Beylikleri döneminde son bulmuştur. Çalışmamızın İkinci Bölümünde; Osmanlı Devletinin Kuruluş Dönemi ile Yükselme Döneminde Kanuni Sultan Süleyman zamanına kadarki Bahriye Teşkilatı ele alınmıştır. Üçüncü Bölümde ise öncelikle Bahriye Teşkilatının yapısı daha sonra ise bu dönemdeki ünlü kaptanlar ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştır. Kanuni Sultan Süleyman döneminde Bahriye Teşkilatının yapısı incelenirken; bu dönemde devletin sahip olduğu tersaneler, tersanede ve donanmada görev alan insanlar, donanmanın başı olan Kaptan Paşa, gemi çeşitleri, donanmanın denize açılma merasimi, gemi yapımı için gerekli plan malzeme ve bu malzemenin nasıl temin edildiği gibi konularda bilgi verilmiştir. Üçüncü Bölümün son kısmında ise başta Barbaros Hayrettin Paşa olmak üzere Piri Reis, Şeydi Ali Reis, Piyale Paşa vb. Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı devletini dünyanın birinci deniz gücü haline getiren ünlü kaptanlar hakkında bilgi verilmiştir. Sonuçta Osmanlı devleti sahip olduğu mükemmel Bahriye Teşkilatı ve iyi yetişmiş denizcileri sayesinde Kanuni Sultan Süleyman döneminde pek çok alanda olduğu gibi denizlerde de dünyanın lideri olmuştur. Anahtar Kelimeler: Bahriye, Kanuni, Tersane, Gemi, Donanma, Kaptan Paşa, Teşkilat, Tersane Ricali

SUMMARY MASTER'S DEGREE AT THE NAVAL ORGANIZATION OF OTTOMAN EMPIRE AT THE PERIOD OF SULTAN SÜLEYMAN THE SAGNIFICENT Selamı NURAL Firat University The Institituion of Social Sciences Depertment of Islamic History And Arts 2002 Page, V+113 Our study called "The Naval Organization of the Period of Sultan Suleiman the Magnificient" consists of three parts (chapters). In the first part, the Naval Organization beffore Islam has been studied. This chapter begins from the period of prophet Muhammed and four caliphes and lasts to the period of Anatolian Principalities (Beylikler). In the second part of our study the Naval Organization during the foundation and Rising Period fill the period of Sultan Suleiman the Sagnificient has been explained. In the third part,, firstly the structure of Naval organization and then the famous captains in that period have been explained in deatails. While the Naval Organization during the period of Sultan Suleiman the Magnificient is studied, information is given about subjects such as state dockyard, people employed in the dockyard, and navy, the chief of the navy Captain Pahsa, kinds of ships, the ritual of navy's sailing, the materials necessary for building ships and how these materials were provided. In the last part of third chapter information is given about Captains who made the Otoman Empire the biggest sea force mainly about Suleiman the Magnificient and Piri Reis Şeydi Ali Reis, Piyale Pahsa and so on. Thanks to the perfect Naval Organization and the sailors who were trained very well, Otoman Empire fields. Key Words: Naval, Organization, Dokyard, Kanuni, Ship, Navy, Captain, Pahsa, Dockyard Mans.
At the naval organization of Ottoman empire at the period of Sultan Suleyman the sagnificent
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Tarih; History