KUZEYDOĞU AKDENİZDE YAŞAYAN SARIAĞIZ (ARGYROSOMUS REGİUS) BALIĞININ OTOLİŞT BİYOMETRİSİ - CANDAŞ, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu araştırmada, Mersin Körfezi'nde yaşayan Sarıağız ya da Muskar (Argyrosomus regius Asso, 1801) balığının balık boy ve ağırlıkları ile otolit boyutları arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Argyrosomus regius türüne ait bireyler Mersin Körfezi Tuzla kıyılarında Aralık 2021- Eylül 2022 tarihleri arasında, yaklaşık 30-35m derinlikten ticari trol teknesiyle yakalanmıştır. Toplam 185 Argyrosomus regius bireyi (93 dişi ve 92 erkek) toplanmıştır. Her bir balık bireyinin otolit boyu (OB), otolit eni (OE) ve otolit ağırlığı (OA) değerleri sırası ile en yakın 0,01mm ve 0,0001g hassasiyetle ölçülmüştür. Yakalanan balıkların en yüksek ve en düşük boy ve ağırlıkları dişiler için sırasıyla 16,7-30,8cm ve 44,9-295,2 g ve erkekler için 16,5-30 cm ve 43,6-271,1g olarak bulunmuştur. Regresyon analizi değerlerine göre, toplam balık boyu – otolit boyu, otolit eni ile balık ağırlığı, otolit boyu ve otolit eni arasında pozitif ve orta derecede doğrusal bir ilişki olduğu saptanmıştır. Anahtar Kelimeler: Otolit biyometrisi, Muskar, Argyrosomus regius, Mersin Körfezi, Doğu Akdeniz

In this research, the relationships between the fish length and weights and otolith dimensions of magre (Argyrosomus regius Asso, 1801) inhabiting Mersin Bay were examined. Argyrosomus regius individuals were captured by commercial trawling boat between December 2021- September 2022 at depth of 30-35m from Tuzla coasts in the Mersin Bay. A total of 185 (93 female and 92 male) Argyrosomus regius individuals were collected. Otolith lengths (OL), breadths (OB) and weights (OW) of each fish specimen were measured nearest 0,001 mm and 0,0001g respectively. Maximum and minimum- total lenght and body mass of caught fishes were determined as 16.7-30.8cm and 44.9-295.2 g for females and 16.5-30 cm and 43.6-271.1g for males. According to the regression analysis values a positive moderate linear relationship between the total fish length-otolith weight, otolith length, otolith width, and fish weight- otolith length, otolith weight and otolith width was determined. Keywords: Otolith biometry, Meagre, Argyrosomus regius, Mersin Bay, Eastern Mediterranean
Otolith biometry of meagre (Argyrosomus regius) inhabiting Northeastern Mediterranean
Keywords: Su Ürünleri