BİR ELEKTRİK GÜÇ SİSTEMİNDE YÜK FREKANS KONTROLÜ İNCELEMESİ VE MODELLEMESİ - ÖZDEMİRCİ, ERCÜMENT (Fırat Üniveristesi, 2002)
Yüksek Lisans Tezi BİR ELEKTRİK GÜÇ SİSTEMİNDE YÜK FREKANS KONTROLÜ İNCELEMESİ VE MODELLEMESİ Ercüment OZDEMIRCI Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı 2002, Sayfa:72 Bir elektrik güç sisteminde, değişen tüketim değerine üretimi adapte etmek yük- frekans kontrolü problemi olarak bilinir. Frekans, üretilen elektriğin kalitesini ve sistem performansını gösteren temel unsurlardan biridir. Bu çalışmada Türkiye elektrik güç sistemine enterkonnekte ve sistem kurulu gücünün %61'ini oluşturan 20 santralin gerçek verileri kullanılarak bir güç sistemi benzetimi yapılmıştır. Matlab/Simulinkte yapılan bu güç sistemi benzetimi aracılığıyla öncelikli olarak sistem birincil kontrol performansı ele alınmış sonrasında klasik PI kontrolörden oluşan ikincil(destekleyici) kontrolör performans: çeşitli yük değişimi ve santral çalışma durumlarında incelenmiştir. Son olarak bulanık PI kontrolör tasarlanmış ve bu kontrolör güç sistemi ikincil kontrolörü olarak kullanılarak, klasik PI kontrolör ile karşılaştırmalı olarak sistem performansı incelenmiştir.

II ABSTRACT Master Thesis RESEARCH AND MODELLED OF THE LOAD FREQUENCY CONTROL IN AN ELECTRIC POWER SYSTEM Ercüment OZDEMIRCI Fırat University Graduate School of Natural Applied Sciences Department of Electrical and Electronics Engineering 2002, Pagc:72 The Balancing process between generation and demand in an electric power system is known as load frequency control. Frequency is one of the main element of power system that shows electric quality and system performance. In this study, twenty power plants that is the biggest ones of Turkey electric power system is included the simulation. The performance of the power system primary control is investigated at the beginning then secondary control that is formed classical PI controller is simulated by using Matlab/Simulink with varied load situation and different power plants operations. Besides, fuzzy PI controller which is used as the power system secondary controller is designed and compared with classical PI controller.
Research and modelled of the load frequency control in an electric power system
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering