TÜRKÇEDE PEKİŞTİRME EDATLARI - İPEK, BİROL (Fırat Üniveristesi, 2009)
Bu çalışmanın konusu, Türkçede kullanılan pekiştirme edatlarıdır. Pekiştirme edatlarının lehçelerdeki kullanımları, geçirdikleri ses ve şekil değişmeleri, kökenleri, kullanıldığı yerler örneklerle tespit edilmiştir.Çalışmamızda, sözün etkisini arttıran, sözü belirginleştiren pekiştirme edatları tespit edilmiş ve kullanımları üzerinde durulmuştur. Böylelikle Türkçenin bu açıdan zenginliği ortaya konulmuş ve konu araştırmacıların dikkatine sunulmuştur.Çalışmamızın giriş bölümünde edat terimi, edatların sınıflandırılması, edatın tanımları, edatların özellikleri, edatların yapıları, pekiştirme ve pekiştirme türleri konusuyla ilgili genel bilgiler verilmiştir.Birinci bölümde ?Türkçede Pekiştirme Edatları? başlığı altında Türk lehçelerinde kullanılan pekiştirme edatları incelenmiştir. Bu bölümde Tarihî Türk lehçelerinden itibaren, çağdaş Türk lehçeleri de dahil olmak üzere kullanılan pekiştirme edatlarına yer verilmiştir. Pekiştirme edatlarının, kökeni, yapısı, kullanıldığı yerler ve fonksiyonları anlatılarak, lehçelerdeki kullanımları verilmiştir.İkinci bölümde ?Az Kullanılan Pekiştirme Edatları? başlığı altında sadece bir iki lehçede kullanılan fazla yaygın olmayan pekiştirme edatlarına yer verilmiştir.

The subject of this study is the intensive articles which are used in Turkish. Usage, sound and form changes, origins, places of use the intensive articles in dialects are exemplified.Intensive articles that lift effectiveness of the expression and concretize the expression are determined and their usage is emphasized in our study. Thus, richness of Turkish language is exhibited in this respect, and subject is presented to the attention of the researchers.In the introduction section of our study, general information about the term article, classification of articles, definitions of the article, characteristics and structures of the articles, intensive and types of intensive is given.Intensive articles used in Turkish dialects are examined in the first section under the title ?Intensive Articles in Turkish?. In this section, intensive articles used starting from historical Turkish dialects and including the contemporary Turkish dialects are included. Origin, structure, usage places are functions of the intensive articles are explained and their usage in dialects is given.Intensive articles that are not prevalent and used in only one or two dialects in the second section under the title ?Underused Intensive Articles?.
Intensive articles in Turkish
Keywords: Dilbilim; Türk Dili ve Edebiyatı