MAJOR MERKEZ BANKALARININ (TCMB, FED, ECB, BOJ) DİNAMİK PARA POLİTİKASI REAKSİYON FONKSİYONU KAPSAMINDA EKONOMETRİK OLARAK İNCELENMESİ - FIRAT, EMRAH HANİFİ (Fırat Üniveristesi, 2009)
Bu tezin amacı, önemli merkez bankaları (Amerikan Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası, Japonya Merkez Bankası ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası) için para politikası reaksiyon fonksiyonunu türetmek ve tahmin etmektir. Veriler, 1980 ? 2007 dönemine ilişkin olarak elde edilmiştir. Bir ekonometrik modelin yapısı, iktisat, istatistik ve ekonometrinin akıllıca bir araya getirilmiş kombinasyonunu gerektirir. Bu amaçla ilk olarak, merkez bankalarının organizasyonel yapısını araştırdık. Sonra, değişkenlerle (faiz oranları, enflasyon oranları, beklenen enflasyon, enflasyon hedeflemesi v.s.) ilgili ekonomik temelleri vurguladık. Daha sonra, söz konusu çalışma ile ilgili istatistikî (yada ekonometrik) teknikleri açıkladık. Sonuç olarak bu çalışmada merkez bankalarının uyguladığı nominal faiz oranlarının, bir dönem gecikmeli (t-1) nominal faiz oranlarına ve cari dönem (t) enflasyon oranlarına bağlı olduğu sonucunu elde ettik. Özellikle, Avrupa Merkez Bankası'nın uyguladığı nominal faiz oranlarının bir yıl gecikmeli (t-1) nominal faiz oranlarına ve cari yıl (t) enflasyon oranlarına bağlı olduğunu kolayca söyleyebiliriz.

The purpose of this thesis is to derive and estimate the monetary policy reaction function for major central banks (Federal Reserve Bank, European Central Bank, Bank of Japan and Central Bank of The Republic of Turkey). The data is over the time period 1980 ? 2007. The construction of an econometric model requires an artful combination econometrics, statistics and economics. Firstly, we investigated organizational frameworks of central banks, after, we emphasized economic basis concerning with variables (the interest rates, the inflation rates, the expected inflation, the inflation targeting, etc.). Afterwards, we explained statistical (or econometric) techniques concerning with work paper in question. Consequently, in this paper, we obtained a conclusion which the nominal interest rates of the central banks depended on the nominal interest rates (t-1) and the inflation rates (t). Especially, we can easily say that the interest rates for European Central Bank highly depend on the nominal interest rates (t-1) and the inflation rates (t) in this work paper.
The econometric investigation of the major central banks (TCMB, FED, ECB, BOJ) concerning with dynamic monetary policy reaction function
Keywords: İstatistik