KALKON BAŞLATICILARI İLE POLİMER SENTEZİ, KARAKTERİZASYONU, DİELEKTRİK VE SPEKTROSKOPİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ - ÇETE, SERKAN (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu çalışmada, ilk olarak 1-(1-Benzofuran-2-il) etanon (S1) sentezlendi. Daha sonra S1 bileşiği ile 4-hidroksi benzaldehit in reaksiyonu ile 1-(1-benzofuran-2-il)-3-(4-hidroksifenil)prop-2-en-1-on (S2) sentezlendi. Sentezlenen S2 bileşiği, klorasetil klorür ve bromasetil bromür kullanılarak açillendi ve 4-[3-(1-benzofuran-2-il)-3-oxoprop-1-en-1-il]fenilbromasetat (S3) ve 4-[3-(1-benzofuran-2-il)-3-oxoprop-1-en-1-il]fenilklorasetat (S4) bileşikleri elde edildi. Sentezlenen (S3) ve (S4) bileşikleri, atom transfer radikal polimerizasyonunda başlatıcı olarak kullanıldı. Sentezlenen bileşiklerin yapı karakterizasyonunda FT-IR, 1H ve 13C-NMR teknikleri kullanıldı. Polimerlerin termal davranışları DSC ve TGA ile belirlendi. Ortalama molekül ağırlıkları ve polidispersiteleri GPC ile ölçüldü. Frekansın bir fonksiyonu olarak polimerlerin dielektrik davranışları incelendi ve yapılarıyla ilişkilendirildi. Son aşamada sentezlenen polimerlerin fotokimyasal özellikleri UV-VIS spektrofotometre ile ölçüldü.

In this work, 1- (1-Benzofuran-2-yl) ethanone (S1) was synthesized first. Then, 1- (1-benzofuran-2-yl) -3- (4-hydroxyphenyl) prop-2-en-1-one (S2) synthesized by reaction of compound S1 with 4-hydroxy benzaldehyde. Compound S2 was acylated using chloroacetyl chloride and bromacetyl bromide to give 4- [3- (1-benzofuran-2-yl) -3-oxoprop- 1 -en- 1 -yl] phenylbromoacetate (S3) and 4-[3-( 1-benzofuran-2-yl) -3-oxoprop-1-en-1-yl] phenyl chloroacetate (S4). The synthesized (S3) and (S4) compounds were used as initiators in atom transfer radical polymerization. FT-IR, 1H and 13C-NMR techniques were used for characterization of the synthesized compounds. The thermal behaviors of the polymers were determined by DSC and TGA. The average molecular weights and polydispersities were measured by GPC. The dielectric behavior of polymers was examined as a function of frequency and associated with the structures. Finally, the photochemical properties of the synthesized polymers were measured by UV-VIS spectrophotometer.
Investigation of synthesis, characterization, dielectric and spectroscopic properties of polymer with chalcone initiators
Keywords: Kimya