TUNA'DA BİR TÜRK ADASI ADAKALE - TÜRKER, ABDULLAH (Fırat Üniveristesi, 2003)
Yüksek Lisans Tezi Abdullah TÜRKER ADAKALE ( 1876- 1921) FİRAT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH ANABİLİMDALI 2003: Sayfa: X t-58 13 u çalışmada,Adakale niııl 876-1921 yılları arasıııdaki;siyasi, sosyal, ekonomik, idari, askeri, demografik yapısı ve bu dönemde ada üzerindeki Osmanlı Devleti nin hakimiyeti konu edilmiştir. Birinci bölümde;Doksaııüç Harbi sonucunda atkıdaki Osmanlı Devleti hakimiyeti ve bu hakimiyeti devanı ettirmek için Osmanlı Devletinin gösterdiği çabalar anlatılmıştır. İkinci ve üçüncü bölümde iscıAdakale'nin tarihi seyri, halkın yaşam biçimi, ekonomik faaliyetleri. nüfus yapısı ve Osmanlı Devleti idari yapılanmasındaki statüsü üzerinde durulmuştur. Dördüncü ve son bölümde ise adadaki hakimiyetimizi kaybetmemiz ve bu durumun Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından kabulü önemle ele alınmıştır. Adakale nin bu dönemdeki tarihi seyri ve Balkanlar'da yürütülen mücadele tarihsel sistematik içinde ele alınarak adanın tarihi, kronolojik bir bütün içersinde ortaya çıkarılmıştır. Anahtar Kelimeler: Adakale, Tuna Nehri. Demirkapt Boğazı

SUMMARY Masters Thesis ABDULLAH TURKER ADAKALE (1876-1921) Fırat University The Institute of Social Sciences History Department Division of Republican Era 2003: Page: X ( 58 In this study political, social, economic, administrative, military and demographic structure of Adakale are investigated the sovereignty of Ottoman State on this island is searched. In part one the efforts of Ottoman State to take the control of the island at the end of ninety three war were told. In the second and third parts of the study the history of Adakale, the way of life of the people living there, economic activities, its population and its administration were mentioned. In last part it was told the loss of our sovereignty of the island and approval of its situation by the Ottoman state. The history of Adakale in this period and the struggle maintained in the Balkans were searched systematically and the history of the island was told chronologically. KEYWORD: Adakale, Tuna River, Demirkapi Strait
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Tarih; History