CUALMN FERROMANYETİK ŞEKİL HAFIZALI ALAŞIM ÜRETİMİ, TERMAL VE MANYETİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ - ŞAŞMAZ, MERİVAN (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bu çalışmada farklı ağırlıkça yüzdeli Cu-Al-Mn alaşımları indüksiyon fırınında argon atmosferi altında metal tozları eritilerek ve hızlı katılaştırma uygulanarak üretildi. Ağırlıkça mangan (Mn) oranlarına bağlı olarak Cu-%15Al-%4Mn, Cu-%15Al-%10Mn, Cu-%15Al-%12Mn, Cu-%15Al-%14Mn ve Cu-%15Al-%16Mn alaşımları sırasıyla CAM-4, CAM-10, CAM-12, CAM-14 ve CAM-16 olarak adlandırıldı. Döküm sonrası alaşım yüzdeleri değişeceğinden en az üç farklı bölgeden alınan EDX sonuçları kullanılarak alaşım oranları belirlendi. Alaşımların kristal yapıları ve oluşan fazların birim hücre parametrelerinin tespiti için x-ışını kırınım yöntemi kullanıldı. Ölçüm sonuçlarından tüm alaşımlarda ana fazın ?1ı olduğu gözlendi. Ayrıca XRD ölçüm sonuçlarından numunelerde ß1 fazı ve safsızlık fazları belirlendi.Alaşımların TG/DTA ölçümleri yapılarak dönüşüm sıcaklıkları belirlendi.Alaşımların manyetik alana olan bağımlılıkları VSM ile karakterize edildi. Manyetizasyonun manyetik alanla değişimi (M-H) farklı sıcaklıklarda incelendi.Alaşımların Curie sıcaklıkları farklı ısıtma hızlarına bağlı olarak ölçüldü. Bulunan sonuçlar literatürler ile karşılaştırıldı ve uyum içerisinde olduğu görüldü.Anahtar kelimeler: Ferromanyetik şekil hafıza olayı, manyetizasyon, Curie sıcaklığı, CuAlMn

In this study, Cu-Al-Mn alloys with different weight percent were fabricated by melting metal powders in induction furnace under argon atmosphere and then by applying rapid solidification. Cu-15%Al-4%Mn, Cu-15%Al-%10Mn, Cu-15%Al-12%Mn, Cu-15%Al-14%Mn, Cu-15%Al-16%Mn alloys were called as CAM-4, CAM-10, CAM-12, CAM-14, CAM-16, respectively. Due to the changes of the alloy percentages after casting processes, alloy rates were determined by using EDX results received from least three different zones. X-ray diffraction method was used for the determination of the crystal structures of the alloys and the unit cell parameters of the formed phases. It was observed that the main phase is ?1ı in all of the samples. It was also determined ß1 phase and impurity phases in the samples from XRD measurement results.The transformation temperatures of the alloys were determined from TG/DTA measurements.The dependence to magnetic field of the alloys was characterized with VSM. The variation of magnetization with magnetic field (M-H) was examined in different temperatures.Curie temperatures of the alloys were measured depending on different heating rates. Obtained results were compared with literature and were seen in accord.Key Words: Ferromagnetic shape memory event, magnetization, Curie temperature, CuAlMn
The production of cualmn ferromagnetic shape memory alloy and the examination of its thermal and magnetic properties
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği