FUTBOLCULARDA MUSKLİN VE İNSÜLİN İLİŞKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - TEKDEMİR, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2020)
Bu çalışmada, 6-haftalık kamp süresi uygulanan futbolcularda insülin ve musklin ilişkisi incelenmiştir. Araştırma grubunu, 17 erkek futbolcu oluşturdu. Futbolculara, 6 hafta boyunca haftada 5 gün olmak üzere 90 dakika futbol antrenmanı yaptırıldı. Veriler antrenman öncesi ve sonrası farklılıkları ortaya koymak için SPSS paket programı yardımı ile bağımlı gruplar arası ortalamaların karşılaştırılması için kullanılan testler ile analiz edildi. Verilerin normal dağılıma uygunluğu Shapiro-Wilk testi ile incelendi. Verilerden normal dağılım gösterenler Bağımlı t-testi ile normal dağılım göstermeyenler ise Wilcoxon testi ile analiz edildi. İstatistiksel anlamlılık P<0.05 olarak kabul edildi. Futbolcularda 6 haftalık kamp dönemi öncesi ve sonrasının serum AST, ALT ve glikoz düzeyleri üzerine etkisinin olmadığı (P>0.05), ancak üre ve kolesterol düzeylerini düşürdüğü tespit edildi (P<0.0001). Öte yandan, aynı programın serum kreatin ve musclin düzeylerinde artışa neden olduğu (P<0.0001) belirlendi. Serum insülin düzeyinde ise bir değişiklik olmadığı tespit edildi (P>0.05). Sonuç olarak, bu çalışmada futbolcularda kamp öncesi ve sonrası antrenman uygulamasının musclin düzeyini artırdığı, insülin düzeyini ise etkilemediği tespit edilmiştir. Bu bilgiler ışığında farklı egzersiz metotları ve diğer spor dallarının katılımcılarına yönelik araştırmaların yapılmasına ihtiyaç vardır. Anahtar Kelimeler: Futbol, Antrenman, Musklin, İnsülin

In this study, the relationship between insulin and musclin was investigated in football players who were given a 6-week camp time. The population of the study was composed of 17 male football players. The football players had football practice for 90 minutes five days a week during 6 weeks. Data were analyzed with the help of SPSS package program to compare the differences between dependent groups with the tests used to reveal the differences before and after the training. The suitability of the data to normal distribution was examined by Shapiro-Wilk test. Those who showed a normal distribution from the data were analyzed with the Dependent t-test and those who did not show a normal distribution with the Wilcoxon test. Statistical significance was accepted as P <0.05. It was found that football players had no effect on serum AST, ALT and glucose levels before and after the 6-week camp period (P> 0.05), but decreased urea and cholesterol levels (P <0.0001). On the other hand, it was determined that the same program caused an increase in serum creatinine and musclin levels (P <0.0001). There was no change in serum insulin level (P> 0.05). As a result, in this study, it was determined that the practice of training before and after the camp in the soccer players increases the musclin level and does not affect the insulin level. In the light of this information, there is a need for researches for different exercise methods and participants of other sports. Keywords: Football, Practice, Musclin, Insulin
Investigation of the relationship between musclin and insulin in football players
Keywords: Spor