Bası Yaralarının Oluşumunu Önlemek İçin Giyilebilir IMU Sensörler ve Makine Öğrenmesi Yaklaşımı ile Yatış Pozisyonu Tespit ve Takip Sistemi - Eren, Rabia Gizemnur; Taşar, Beyda (My University, 2025)
Bası yaraları, özellikle mobilite kısıtlılığı yaşayan bireylerde sık karşılaşılan ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ciddi bir sağlık sorunudur. Bu çalışmada, bası yaralarının önlenmesine katkı sağlamak amacıyla giyilebilir IMU sensörler kullanılarak yatış pozisyonlarının tespit edilmesini sağlayan bir sistem geliştirilmiştir. Göğüs ve bacak bölgelerine yerleştirilen IMU sensörlerinden elde edilen Euler açıları temel alınarak, beş farklı yatış pozisyonu makine öğrenmesi algoritmaları (k-En Yakın Komşu, Karar Ağacı ve Rastgele Orman) ile sınıflandırılmıştır. Çalışmaya, 18-65 yaş aralığında 100 gönüllü katılmıştır. Elde edilen sonuçlar, Rastgele Orman modelinin %99.8 doğruluk ve %99.9 özgünlük ile en yüksek başarıyı gösterdiğini ortaya koymuştur. Geliştirilen sistem, kablosuz veri aktarımı ve kullanıcı konforuna uygun hafif tasarımıyla, özellikle yoğun bakım ve evde bakım ortamlarında bası yarası riskinin azaltılması için etkili bir çözüm sunmaktadır. Ayrıca, sistemin ileri düzey algoritmalar ve sensör entegrasyonları ile geliştirilerek bireyselleştirilmiş hasta takibine yönelik uygulanabilirliği tartışılmıştır. Sonuçlar, sistemin klinik kullanıma uygun, taşınabilir ve güvenilir bir destek aracı olabileceğini göstermektedir.
Keywords: Makine Öğrenmesi; Giyilebilir Teknolojiler; Bası Yarası Önleme; IMU Sensörler; Yatış Pozisyonu Takibi