Sigara dumanının uterusa etkileri: Histopatolojik bir çalışma - Ekincioğlu, Zülal; Demir, Gülcan; Dağ, Dilek Güneş; Pekmez, Hıdır; Acer, Niyazi; Özercan, M. Reşat (My University, 2008)
Bu çalışmada, sigara dumanına maruz bırakılan sıçanların uteruslarında meydana gelen histopatolojik değişikliklerin araştırılması amaçlandı. Bu amaçla, 14 adet Wistar-albino cinsi dişi sıçan iki eşit gruba ayrıldı. Grup I’deki hayvanlar kontrol olarak kullanıldı. Grup II’deki sıçanlar ise sigara dumanına maruz bırakıldı. 45 günlük deney süresi sonunda tüm sıçanlar dekapitasyonla öldürülerek uterusları çıkarıldı. Uterus doku örnekleri rutin histolojik işlemlerden geçirilerek ışık mikroskobunda incelendi. Kontrol sıçanlardan elde edilen uterus kesitleri normal yapısal görünüm özellikleri sergiledi. Sigara dumanına maruz bırakılan sıçanların uterus kesitlerinin ışık mikroskobu ile yapılan incelemesinde, duman inhalasyonunun uterusta doku hasarına yol açtığı, endometriyum yüzey ve bez epitel hücrelerinin boylarında azalmaya neden olduğu belirlendi. Ayrıca, hücre çekirdekleri belirgin ölçüde küçülmüş ve yassılaşmış görünümlüydü. Elde edilen bulgular ışığında, sigara dumanı inhalasyonunun sıçanların uteruslarında histopatolojik düzeyde hasara neden olduğu sonucuna varıldı.
Keywords: Histopatoloji; Mikroskopi; polarizasyon; Uterus; Sigara içme; Sıçan; Wistar; Modeller; hayvan; Sigara dumanı kirliliği