İŞİTME ENGELLİ 10-14 YAŞ ARASI ÇOCUKLARDA İŞİTME DÜZEYİ İLE YAZILI DİL BECERİSİ İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ - TURĞUT, NEDİM (Fırat Üniveristesi, 2012)
Yazılı dil becerisi, bireylerin sosyal ve akademik hayatında önemli bir yere sahiptir. Yazılı dil becerisini etkileyen en önemli faktör dil gelişimidir. Dil gelişimleri zayıf olan işitme kayıplı bireyler yazılı anlatım becerilerinde problemlerle karşılaşmaktadırlar. İşitme engelli çocukların yazılı dil becerileri, onların dil düzeyleri, dili kullanma amaçları ve uygun eğitim ve eğitim ortamı ile bağlantılıdır.Bu çalışma ile Elazığ ilinde kaynaştırma eğitimi alan işitme engelli öğrencilerin yazılı dil beceri düzeyleri ile bu beceri düzeyi üzerinde etkisi olduğu düşünülen öğrenci özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya ilköğretim 4.-7. sınıfta 16?sı işitme cihazı, 9?u koklear implant kullanan 25 işitme engelli öğrenci ile 20?si normal işiten toplam 45 öğrenci dahil edilmiştir. Öğrencileremuayene, immitansmetrik inceleme, otoakustik emisyon testi, saf ses odyometri ve serbest saha odyometresi yapılmıştır. Yazılı dil becerisi veri toplama ve değerlendirme için, "Yazılı anlatım beceri düzeyini değerlendirme aracı" kullanılmıştır.İşitme engelli öğrencilerin yazılı anlatım beceri düzeyi, normal işiten öğrencilerden anlamlı düzeyde düşük olarak bulunmuştur (p<0.01). Yazılı anlatım beceri düzeyi ile işitme kaybı ortalaması, işitsel deprivasyon süresi, konuşmayı ayırt etme skoru ve okul öncesi eğitim alma durumu arasındaki ilişki istatistikselolarak anlamlı bulunmuştur (p<0.05). Sosyo-ekonomik durum ile yazılı anlatım beceri düzeyi arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0.05).Sonuç olarak, işitme kaybının yazılı dil becerisini olumsuz etkilediği, işitme kaybı olan bireylerin akranlarından daha düşük düzeyde yazılı dil becerisi geliştirdikleri söylenebilir. Bununla beraber sonuçlar, özellikle prelingual dönemde işitme cihazı ve koklear implant kullanmaya başlayan bireylerin normal akranları ile birlikte eğitim alabildiklerini ve yazılı dil becerilerini geliştirebildiklerini düşündürmektedir.Anahtar Kelimeler: İşitme engeli, İşitsel deprivasyon, Yazılı anlatım becerisi.

Examination of Relationship Between Written Language Skills and Level of Hearing in 10-14 Years Old Hearing Impaired ChildrenThe written language skills have an important place in individuals? social and academic life. The most important factor which influences the written language skills is the development of language skills. Poor language development of hearing loss individuals encounter with problems in writing skills. Written language skills of hearing impaired children is linked to their language level, language use objectives and appropriate education and education environment.It is aimed in this study to evaluate written language skill level and student characteristics thought to have an impact on skill level of the hearing-impaired students in integrated education in Elazığ. Fourtyfive students at 4-7 primarylevel, from whom 25 hearing impaired that 16 hearing aided, 9 cochlear implanted and 20 normal hearing, were included to this study. Immitancemetricexamination, otoacoustic emission testing, pure tone audiometry and free field audiometry where made to the students. ?A Written Expression Skills Assessment Form? is used for data collection and evaluation about written language skill.Level of the written expression skills of hearing impaired students werefound significantly lower than normal hearing students (p<0.01). The relationships between level of the written expression skill and degree of the hearing loss, duration of auditory deprivation, speech discrimination scores, state of pre-school education were found statistically significant (p<0.05). The relationship betwen the socio-economic status and level of the written expression skill was not found statistically significant (p>0.05).As a result, it can be said that hearing loss negatively affects written language skill and individuals with hearing loss develop lower written language skill level than their peers. However, the results suggests that individuals, who have begun to use hearing aid and cochlear implant especially in prelingual period, can receive education together with their normal hearing peers and improve their written language skill.Keywords: Hearing impairment, Auditory deprivation, Written skills based.
Examination of relationship between written language skills and level of hearing in 10-14 years old hearing impaired children
Keywords: Kulak Burun ve Boğaz