AMİNOOKSİM TÜREVLERİNİN SENTEZİ, KARAKTERİZASYONU VE BAZI METALLERLE KOMPLEKSLERİNİN İNCELENMESİ - TAŞ, EŞREF (Fırat Üniveristesi, 1997)
Doktora Tezi Aminooksim Türevlerinin sentezi, Karakterizasyonu ve Bazı metallerle Komplekslerinin İncelenmesi Eşref TAŞ Fırat üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 1997; Sayfa:101 Bilindiği gibi vic-dioksimler, geçiş metalleri ile verdikleri kararlı kompleksler nedeniyle şelat teşkil edici olarak kullanılması büyük önem taşımaktadır. Literatürde olmayan amin grubu içeren yeni vic-dioksimli ligandlar elde edildi ve bunların kompleksleri sentezlenerek yapıları aydınlatıldı. Bu çalışmada, 6 değişik yeni ligand elde edildi, ilk basamakta epiklorhidrin veya epibromhidrin sıra ile siklohekzanon,metil etil keton,benzaldehit, siklopentanon ile borantriflorür etil eter katalizörü yanında ayrı ayrı etkileştirilerek 1-Klor2,3-O- siklohekziliden propan(1), 1-Brom 2,3-O-sekonder bütiliden propan(2), 1-Klor 2,3-0- benzal propan (3), 1-Klor2,3-O-sklopentiliden propan(4) bileşikleri sentezlendi. Çalışmanın ikinci basamağında, elde edilen 1, 2, 3 ve 4 bileşikleri, 1,3-diamino propan ile reaksiyonu sonucunda elde edilen 1,2-O-siklohekziliden-4-aza-7-amino heptan (RıNH2), 1,2-O-sekonder bütiliden-4-aza-7-aminoheptan (RaNhk), 1,2-0- benzal-4-aza-7-amino heptan (R4lMH2) ve 1,2~O-sikIopentiliden-4-aza-7-aminoheptan (R5NH2) bileşiğine ilave olarak 1 bileşiğinin 1,4 diamino bütan ile reaksiyonu sonucunda 1,2-O-siklohekziliden-4-aza-8~aminooktan (R2NH2) bileşiği elde edildi. Çalışmanın üçüncü basamağında ise, (R1NH2), (R2NH2), (R3NH2), (R4NH2) ve (R5NH2) bileşiklerinin anti-diklorglioksim ile etkileşmesinden 9,10-bis(hidroksiimino)- 4,8,11,15-tetraaza-1,2,17,18-O-disikIohekziliden okta dekan (UHz), 10,11- bis(hidroksiimino)-4,8,12,17-tetraaza-1,2,19,20-O-disiklohekziliden kosen(L2H2), 9,10- bis(hidroksiimino)-4,8,11,15-tetraaza-1,2,17,18-O-disekonder bütiliden oktadekanIII (L3H2), 9,10-bis(hidroksiimino)-4,8,11,15-tetraaza-1,2,17,18-O-dibenzal oktadekan (UH2) ve 9,10-bis(hidroksiimino)-4,8,11,15-tetraaza-1,2,17,18-O-dipentiIiden okta dekan (LsH2) ligandları sentezlendi. Son olarak N-(2,4~dinitro fenil)-1,4 fenilen diamin bileşiğinin antikloroglioksim ile reaksiyonundan N-(2,4-dinitro fenil)-1,4 fenilen diamino glioksim (L6H2) ligandı elde edilmiştir. Daha sonra elde edilen bu ligandların Co+2,Co+3,Cu+2,Ni+2, ve Uo2+2 kompleksleri sentezlendi. Elde edilen bütün bileşiklerin yapıları 1H-NMR,13C-NMR,FT-IR,Magnetik susseptibilite.UV.-visible ve elementel analiz ile aydınlatıldı.Ligand ve komplekslerin termal özellikleri TGA ve DTA teknikleri ile ölçüldü. Anahtar kelimeler: Aza,Amin,vic-dioksim,1,3-dioksa, aminlerin sentezi, kompleks.
Synthesis and characterization, of aminooximes derivatives and investigations of some of its transition metal complexes
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry