Parçacıklar ve Parçacıkların Enerji Kaynakları Üzerinde Etkileri - Çek, Nurettin (My University, 2016)
Canlı ve cansız tüm varlıklar atomlardan oluşmuştur. Atom temel olarak proton, nötron ve elektron parçacıklarından oluşmaktadır. Ancak yapılan bilimsel araştırmalar, atomları oluşturan parçacıkların daha küçük parçacıklar olan atomaltı parçacıklarla oluştukları ortaya çıkarmıştır. Atomaltı parçacıkların kütleleri, elektriksel yükleri ve spinleri hakkında detaylı araştırmalar yapılmaktadır. Atomaltı parçacıkların kütleleri, elektriksel yükleri, spinleri vb. özelliklerinden dolayı dört temel kuvvetin (zayıf çekirdek kuvveti, kuvvetli çekirdek kuvveti, kütle çekim kuvveti ve elektromanyetik kuvvet) ortaya çıktığı bilim insanları tarafından belirtilmiştir. Atomaltı parçacıklar standart modelde detaylı araştırılmıştır. Bu çalışmada atomaltı parçacıklar arasındaki etkileşim, atomaltı parçacıklar arasındaki dengeyi sağlayan unsurlar ve atomaltı parçacıkların etkileşmeleri sonucu enerji kaynaklarının oluşumu anlatılmıştır.
Keywords: Fizik; Atomik ve Moleküler Kimya; Enerji ve Yakıtlar; Fizik; Nükleer