GENÇLİK HİZMETLERİ VE SPOR İL MÜDÜRLÜĞÜ' NE AİT SPOR TESİSLERİNİN, FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNİN VE İŞLETMECİLİK ANLAYIŞININ, SPORCU VE ANTRENÖRLERİN İHTİYAÇ VE BEKLENTİLERİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ (BİNGÖL İLİ ÖRNEĞİ ) - ÇELİK, ÖMER (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu araştırmanın amacı, Bingöl Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'ne ait spor tesislerinin fiziksel durumunun ve yöneticilerin işletmecilik anlayışının, antrenör ve sporcuların beklenti ve ihtiyaçları açısından değerlendirilmesidir. Gerekli literatür taraması yapılarak araştırmaya ilişkin bilgilere yer verilmeye çalışılmıştır. Araştırma kapsamında antrenör ve sporculara tesislerin fiziksel durumu ve yöneticilerin işletmecilik anlayışları ile ilgili anket uygulanmış ve anketten elde edilen bulgularla araştırmanın problemine çözüm aranmıştır. Elde edilen veriler değerlendirilerek tablolar halinde sunulmuştur. Verilerin çözümlenmesinde kişisel bilgi değişkenleri (yaş, cinsiyet, vb.) frekans ve yüzde dağılımları bulunarak tanımlayıcı istatistikler yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Bingöl Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'ne ait spor tesislerinden yararlanan sporcu ve antrenörler oluşturmaktadır. Araştırmanın sonunda spor tesislerindeki giriş ve çıkış olanaklarının, oksijen dönüşüm ve havalandırmanın, ısıtma ve ısınmanın, aydınlatmanın, banyo ve duş imkânlarının, lavabo ve tuvalet imkânlarının, seyirci koltukları ve tribünün, faaliyet öncesi ısınma alanlarının, dinlenme ve soyunma odaları kapasitesinin, güvenlik imkânlarının, otopark alanının, tesislere ulaşımın ve antrenman yapmak için verilen sürenin antrenör ve sporcuların beklenti ve ihtiyaçlarını karşıladığı belirlenmiştir. Buna karşın temizlik ve hijyen durumunun, saha ve zeminin, spor malzemelerinin, sağlık kabini ve ilk yardım odalarının, sosyal aktivite alanlarının, engelli sporculara yönelik tesislerin yeterliliğinin, işletmecilik anlayışının ve spor organizasyonlarının antrenör ve sporcuların beklenti ve ihtiyaçlarını karşılamadığı belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Spor, Spor tesisi, işletmecilik anlayışı, fiziki özellikler

EVALUATION OF PHYSICAL CHARACTERISTICS AND OPERATIONALITY OF SPORTS FACILITIES FOR YOUTH SERVICES AND SPORTS PROVINCIAL DIRECTORATE FOR EXPECTATIONS AND EXPECTATIONS OF SPORTS AND TRAINERS (BİNGÖL PROVINCE SAMPLE) The aim of this research is to evaluate the physical condition of sports facilities belonging to Bingöl Youth Services and Sport Provincial Directorate and the management understanding of the managers in terms of expectations and needs of coaches and sportsmen. The necessary literature search was made and information about the research was tried to be included. In the scope of the research, physical status of the trainers and sportsmen and questionnaires about management understandings of the managers were applied and the problem of searching with the findings obtained from the questionnaire was sought. The obtained data were evaluated and presented in tabular form. In the analysis of the data, descriptive statistics were made by finding frequency and percentage distributions of personal information variables (age, sex, etc. The universe of the research is composed of athletes and coaches who benefit from sports facilities belonging to Bingöl Youth Services and Sports Provincial Directorate. At the end of the research, it is assumed that the entrance and exit facilities of sports facilities, oxygen conversion and ventilation, heating and heating, lighting, bathroom and shower facilities, sink and toilet facilities, spectator seats and tribune, pre-activity warming areas, resting and changing rooms capacity, The area has been determined to meet the needs and expectations of trainers and athletes who are provided with access to facilities and training. On the other hand, it has been determined that the adequacy of the facilities for cleaning and hygiene, field and ground, sports equipment, health cabinets and first aid rooms, social activity areas, facilities for disabled athletes, management understanding and sports organizations can not meet the expectations and needs of coaches and athletes. Keywords: Sports, Sports Facility, Understanding Of Business, Physical Characteristics
Evaluation of physical characteristics and operationality of sports facilities for Youth Services and Sports Provincial Directorate for expectations and expectations of sports and trainers (Bi?ngöl Province sample)
Keywords: Spor