İneklerde embriyonik ölümler ve sebepleri (Derleme) - Akar, Yaşar; Apaydın, A. Mükremin (My University, 1996)
Ekonomik bir sığır yetiştiriciliğinde amaç, senede bir yavru elde etmektir, ineklerde embriyonik dönem; fekondasyondan başlayıp, farklılaşma döneminin sonuna kadar (gebeliğin 42. günü) devam eden süredir. Embriyonik ölümler, fekonde olmuş ovum veya embriyonun implantasyona kadarkı sürede ölmesi şeklinde tanımlanır. İneklerde, embriyonik ölümlerin çoğunluğu preimplantasyon döneminde meydana gelir ve oranı % 30'a kadar çıkmaktadır. Embriyonik ölümlere genetik, çevresel faktörler, hormonal düzensizlik ve diğer faktörler sebep olmaktadır. Bu derlemede ineklerdeki embriyonik ölümler anlatıldı ve embriyonik ölümlere dair literatürlerdeki son makaleler incelendi.
Keywords: Fetal ölüm; inek; çevresel faktörler; hormonal kontrol; genetik etkiler