The levels of nitric oxide and metabolites in Behçet’ s disease - Kökçam, İbrahim; Bakar, Selma Dertlioğlu (My University, 2011)
Amaç: Behçet hastalığının (BH) etiyopatogenezinde endotel hasarı ve fonksiyon bozukluğu suçlanmaktadır. Bu çalışmada vaskülit patogenezinde rolü olduğu bilinen nitrik oksit (NO), asimetrik dimetilarginin (ADMA), simetrik dimetilarginin (SDMA) ve L-Arjinin düzeyleri ile BH aktivitesi arasındaki ilişkinin incelemesi amaçlandı. Yöntem ve gereç: Çalışmaya alınan 60 olgu aktif/inaktif hasta; damar tutulumu açısından da aktif/inaktif ve damar tutulumu olmayan mukokutanöz olarak gruplandırıldı. Nitrit ve nitrat ölçümleri spektrofotometrik; diğer parametreler HPLC cihazında fl orimetrik olarak ölçüldü. Bulgular: Aktif hastaların NO, SDMA, ADMA seviyeleri ile inaktif hastaların SDMA ve ADMA seviyeleri sağlıklı kontrol grubuna göre yüksek bulunurken, incelenen parametreler yönünden aktif /inaktif hasta grupları arasında anlamlı bir fark yoktu. Damar tutulumu aktif grubun SMDA ve ADMA seviyeleri; damar tutulumu inaktif grubun NO, SDMA, ADMA, L-arjinin seviyeleri ile mukokütanöz grubun NO, SMDA, ADMA seviyeleri sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulundu. Ancak, hasta grupları arasında anlamlı bir fark saptanmadı. Sonuç: Çalışmada incelenen parametrelerin, hasta gruplarında sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek olmasına rağmen, hasta grupları arasında anlamlı bir fark olmaması; hastalığın aktivitesini değerlendirmede ve damar tutulumunu göstermede yararlı birer kriter olarak kullanılamayacağı kanaatine varıldı.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp