BULANIK VE SİNİRSEL AĞ YAKLAŞIMLARIYLA ANAHTARLAMALI SİSTEMLERİN ANALİZİ - TUNTAŞ, REMZİ (Fırat Üniveristesi, 2005)
Bu tezde lineer olmayan sistemlerin analizi için bulanık ve sinirsel ağ yaklaşımları kullanılarak yeni bir yöntem sunulmuş ve YAZTASAN isimli bir bilgisayar programı hazırlanmıştır. Bunun için, lineer olmayan elemanların yerine ya doğrudan anahtarlar içeren eşdeğer devre modelleri kullanılmıştır ya da bu elemanların karakteristiklerine parça-parça lineerlik yaklaşımı yapılarak oluşturulan eşdeğer devre modelleri kullanılmıştır. Kullanılan bu modeller, bazı durum matrislerini ve kontrol eşitsizliklerini de içermektedir. Lineer olmayan sistem, anahtarlar içeren devrelere dönüştürüldükten sonra, anahtarların farklı kombinasyonları ile oluşan her bir alt devre, ileri beslemeli Yapay Sinir Ağları (YSA) ve Adaptif Ağ Temelli Bulanık Çıkarımlı Sistemler (ANFIS) ile modellenmiştir. Elde edilen bu model ağlar kullanılarak devrenin anahtarlama aralıkları ve anahtarlama zamanları tespit edilerek, geçici ve sürekli hal çözümleri yapılmıştır. Ayrıca örnek devrelerin, MATLAB/SIMULINK'te de modelleri oluşturularak çözümleri yapılmış ve sunulan yöntemle elde edilen sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Anahtar Kelimeler: Anahtarlamalı devreler, YSA, ANFIS, sistem durumu-anahtar pozisyonu, kontrol eşitsizlikleri, modelleme, geçici ve sürekli hal çözümü. XII
The analysis of switched systems by using fuzzy and neural networks based approaches
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği