DİYARBAKIR İLİNDE FİTNESS SALONLARINA GİDEN BİREYLERİN BESLENME ALIŞKANLIKLARININ VE BESİN DESTEK ÜRÜNLERİNİ KULLANMA DURUMLARININ İNCELENMESİ - ÇELEBİ, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2020)
Teknolojinin gelişmesi, hareketsiz bir yaşama ve dolayısıyla sağlık problemlerinde artışa sebep olurken, insanların spor yapma gereksinimlerini ve spor salonlarının sayısı oldukça arttırmıştır. Diyarbakır ili de bu gelişmelerden etkilenmiştir. Yemek kültürü, beslenme alışkanlıkları ve besinsel destek ürünlerine yaklaşımlar bölgesel farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenlerle, bu çalışma akademik açıdan önemli olduğu ve bir boşluğu dolduracağı kanaatiyle yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı, Diyarbakır ilinde fitness salonlarına giden bireylerin; beslenme alışkanlıkları, antrenman öncesi ve sonrası yiyecek ve sıvı tüketimleri ve besin destek ürünü kullanımlarının incelenmesidir. Bu çalışmada, genel tarama modelinde anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, 2019 yılında Diyarbakır ilinde faaliyet gösteren 10 farklı fitness salonuna üye olan toplam 5369 birey temsil ederken, örneklemini ise fitness salonuna üye bireyler arasından basit rastgele örnekleme yöntemiyle seçilen 598 erkek 208 kadın toplam 806 gönüllü katılımcı oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacının kendisi tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu ile Yücel (2017) tarafından geliştirilen Beslenme Alışkanlıkları ve Destek Ürünü Kullanım anketi kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizlerinde; frekans analizi, Shapiro-Wilk ve Kolmogorov-Smirnov normallik testleri, Pearson r ve Spearman rho testleri kullanıldı, anlamlılık düzeyi p<0,05 kabul edilmiştir. Araştırma sonunda; antrenman öncesi ve sonrası yemek tüketim süreleri, antrenman öncesi ve sonrası tüketilen yemek türleri, antrenman öncesi ve sonrası sıvı tüketimi ve son olarak beslenmeye dikkat etme ve besin destek ürünü kullanımı arasındaki ilişkileri istatistiksel açıdan anlamlı bulunurken, ana ve ara öğün sayıları arasındaki ilişki ise anlamlı bulunmamıştır. Sonuç olarak, spor salonlarına giden bireylerin önemli bir bölümünün yeterli ve düzenli beslenmediği ve bir uzmana danışmadan besin destek ürünü kullandıkları söylenebilir. Anahtar kelimeler: Besin, Beslenme, Besin Destek Ürünü, Fitness

EXAMINATION OF THE NUTRITION HABITS AND NUTRİTİONAL SUPPORT PRODUCTS USING OF THE INDIVIDUALS WHO GO TO THE FITNESS CENTERS IN DİYARBAKIR PROVINCE While the development of technology has led an immobile life and an increase in health problems, it has significantly increased the needs of people to do sports and the number of gyms. Diyarbakır province was also affected by these developments. Approaches to food culture, nutritional habits and dietary support products may differ regionally. For these reasons, this study has been carried out with the conviction that it is academically important and will fill a gap. The purpose of this study is that individuals who go to fitness centers in Diyarbakır province; to examine their nutritional habits, food and liquid consumption before and after training and examination of nutritional supplement use. In this study, survey method was used in the general screening model. While the population of the study was represented by a total of 5369 individuals who were members of 10 different fitness centers operating in Diyarbakır in 2019, the sample was composed of totally 806 volunteers, 598 male and 208 female selected by simple randomized sampling among the members of the fitness center. As a data collection tool, the Personal Information Form prepared by the researcher and the Nutrition Habits and Support Product Usage survey developed by Yücel (2017) were used in the research. In statistical analysis of data; frequency analysis, Shapiro-Wilk and Kolmogorov-Smirnov normality tests, Pearson r and Spearman rho tests were applied and the meaningfulness level was accepted as p <0.05. In the end of the research; while the relationships between the consumption times before and after the training, the types of food consumed before and after the training, the liquid consumption before and after the training, and the attention to nutrition and the use of nutritional supplements were statistically meaningful, the relationship between the number of main meal and snacks was not found meaningful. As a result, it can be said that a significant portion of the individuals going to the gymnasiums are not fed enough and regularly and they use nutritional supplements without consulting a specialist. Key Words: Nutrient, Nutrition, Nutrition Supply Product, Fitness
Examination of the nutrition habits and nutritional support products using of the individuals who go to the fitness centers in Diyarbakır province
Keywords: Spor