Elazığ merkezinde oto ve mobilya atölyelerinde çalışan boya işçilerinde mesleki astım sıklığı - Turgut, Teyfik; Taşdemir, Canatan; Muz, M. Hamdi; Deveci, Figen; Kırkıl, Gamze (My University, 2005)
Mesleki astım iş yerinde mevcut olan, toz, buhar, gaz veya duman maruziyeti sonrası ortaya çıkan reversibl hava yolu obstrüksiyonu ile karakterize bir tablodur. Çalışmamızda, ilimiz merkezindeki oto ve mobilya boya işçilerindeki mesleki astım sıklığını saptamayı amaçladık. Çalışmaya, Elazığ Merkez Sanayi Bölgesi’nde oto veya mobilya boyacılığı yapan, 142 işçi (86 oto, 56 mobilya boyacısı) dahil edildi. İşçilerin Toraks Derneği Mesleki ve Çevresel Akciğer Hastalıkları Değerlendirme Formu ile sorgulaması, fizik muayene ve solunum fonksiyon testleri (SFT) yapıldı. Şikayeti olan veya SFT’sinde bozukluk saptanan işçilere pik ekspiratuar akım hızı (PEFR) takibi ve reversibilite testi yapıldı. Reversibilite testi ve günlük PEFR değişkenliği pozitif saptanan işçiler bir hafta iş yerinden uzaklaştırıldı ve PEFR takiplerine devam edildi. İş yeri ortamından uzaklaştırıldığında semptomları olmayan ve günlük PEFR değişkenliği %20’nin altında olanlar mesleki astım olarak kabul edildi. Anket, fizik muayene ve SFT’sinde bozukluk saptanan 22 işçiden 21 (%95.4)’i PEFR takibini kabul etti. Reversibilite testi ve günlük PEFR değişkenliği pozitif saptanan beş işçi olduğu saptandı. Bu 5 (%3.5) işçi mesleki astım olarak kabul edildi. Önemli bir işçi sağlığı problemi olan mesleki astımın, ilimiz merkez sanayi bölgesinde oto ve mobilya işçilerinde prevalansının %3.5 olduğunu saptadık. Ayrıca, spesifik bronş provokasyon testinin ancak belirli merkezlerde yapılabildiği ülkemizde, mesleki astım prevalansının ayrıntılı bir anamnez, seri PEFR takibi ve SFT’nin birlikte kullanımı ile tespit edilebileceğini ve bu konuda risk altında bulunan grupların bilinçlendirilmesinin önemli olduğunu düşünmekteyiz.
Keywords: Yaygınlık; Mesleki maruziyet; Elazığ; Solunum fonksiyon testleri; Meslek hastalıkları; Astım; Boyama ajanları