Sınıf Öğretmeni Adaylarının Sürdürülebilir Kalkınma İçin Eğitim İle İlgili Görüşleri - Ugras, Mustafa; Zengin, Erdal (My University, 2019)
Bu çalışma sınıf öğretmeni adaylarının sürdürülebilir kalkınma için eğitim hakkındaki düşüncelerini belirlemekamacıyla yapılmıştır. Bu çalışmanın amacına uygun olarak, amaçlı örnekleme tekniklerinden uygun örnekleme tercihedilmiştir. Yapılan çalışmanın örneklemini 30 sınıf öğretmeni adayı oluşturmaktadır. Araştırmada nitel araştırmayöntemlerinden olan olgu bilim (fenomenoloji) deseni kullanılmıştır. Araştırmada nitel yöntemlerde veri toplamatekniği olarak kullanılan görüşmeler ile veriler toplanmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak araştırmacılartarafından hazırlanan ve uzman görüşlerine göre son şekli verilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır.Elde edilen nitel veriler içerik analiz yöntemine göre betimlenmiştir. Sınıf öğretmeni adaylarının genel anlamdasürdürülebilir kalkınma için eğitim ile ilgili olumlu düşüncelere sahip olduğu tespit edilmiştir. Araştırmaya katılansınıf öğretmeni adaylarının, sürdürülebilir kalkınma için eğitimin okul öncesi dönemden itibaren verilmesi gerektiğinibelirtmişlerdir. Ayrıca, çalışmaya katılan öğretmen adayları tarafından sürdürülebilir kalkınma için eğitim de en etkiliyöntemin okul dışı gezi programı olacağı ifade edilmiştir. Geri kalan katılımcıların bir kısmı drama bir kısmı dakonuyla ilgili videolar izlettirmenin etkili yöntemler olabileceğini ifade etmişlerdir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Yeşil; Sürdürülebilir Bilim ve Teknoloji