ÇALIŞMANIN EVRİMİ: SANAYİ TOPLUMUNDAN SANAYİ ÖTESİ TOPLUMA GEÇİŞ - Arslan, Gülşah Toptaş (Fırat University, 2018)
Çalışma, dünden bugüne var olan ve yarında varlığını sürdürecek olan bir kavramdır. Çalışma kavramının anlamı, tarihsel süreç içerisinde ekonomik gelişmelere paralel bir şekilde her toplumun normları, inançları ve değerleri tarafından belirlenmektedir. Pre-modern toplumlardaki geleneksel çalışma anlayışı ile bugünkü modern çalışma anlayışı birbirinden farklıdır. Günümüzdeki anlayışa uygun çalışma hayatı, James Watt’ın buhar makinesini bulmasıyla başlayan endüstri süreci ile birlikte ortaya çıkmıştır. Sanayi Devrimi ile ortaya çıkan modern fabrika ve iş yerleri ile yaşam, çalışma ve düşünme şekillerinde değişim ve dönüşümler yaşanmıştır. Sanayi Devrimi sonrasında belli dönemlerden geçerek farklı boyutlar kazanan çalışma hayatı, enformasyon toplumunun gelişmesi ile birlikte esnek çalışma modellerini öne çıkarmıştır. Tarımdan sanayiye, sanayiden hizmet sektörüne doğru yaşanan bu dönüşümler ile çalışma modelleri ve üretim sistemleri değişmiş, farklı sektör ve işçi tipleri ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada, Sanayi Toplumu ve Sanayi Ötesi Toplumu esas alınarak çalışmanın evrim süreci analiz edilmiştir.