Konik yoğunlaştırıcılı hava ısıtıcının doğal konveksiyon verimine dolgu malzemesi kullanımının etkisi - Togrul, Incı Türk; Pehlivan, Dursun (My University, 2002)
Bu çalışmada, konik güneş ışınımı yoğunlaştırıcılı ve koni merkezine yerleştirilmiş silindirik absorberi olan yeni bir hava ısıtıcının doğal konveksiyon verimine, iki geçişli hava yoluna yerleştirilen dolgu malzemesinin etkisi incelendi. Absorber içi ısı iletim yüzeyini genişletme amacıyla dolgu elemanı olarak alüminyum elek teli kullanıldı. Temel parametre olarak elek telinin büklüm sayısı ele alındı. Absorblayıcı yüzey olarak ticari güneş enerjisi toplama sistemi siyah boyası ile boyanmış bakır tüp yüzey ve seçici yüzeyli absorber ayrı ayrı denendi. Seçici yüzey kullanımının sistem verimini artırdığı, ancak havanın doğal akışına ilave bir direnç oluşturması nedeniyle dolgu malzemesi kullanımının sistem verimini düşürdüğü görüldü. Buna karşılık hava çıkış sıcaklıklarında önemli artışlar kaydedildi.
Keywords: Yeşil; Sürdürülebilir Bilim ve Teknoloji; Enerji ve Yakıtlar; Orman Mühendisliği