SERUM VITAMIN B12 AMONG PATIENTS WITH TYPE 2 DIABETES MELLITUS - AHMED, AHMED SHAWKAT (Fırat Üniveristesi, 2021)
Amaç: kobalamin olarak da adlandırılan B12 Vitamini, hemopoetik, nöro-bilişsel ve vasküler sistemlerin optimal işleyişinde bulunan suda çözünebilen bir vitamindir. DNA sentezinde, yağ asidi metabolizmasında rol oynar. B12 vitamini fizyolojik etkilerini, daha sonra metil grubunu metil alıcılara veren S-adenosil metiyonine aktive olan homosisteinin metiyonine metilasyonunu kolaylaştırarak gösterir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Irak'ın Duhok şehrinde bulunan Azadi Eğitim Hastanesi Endokrin ve Diyabet Ünitesinde yapıldı. Bu çalışma 93 denek, 70'i T2DM hastası, HDL, LDL ve FBS, oto analizör Cobas 6000 kullanılarak ölçüldü. Glikatlı hemoglobin (HPLC D10) oto analizör cihazı ile yapıldı. Bulgular: T2DM'li hastalarda serum vit B12 düzeyi kontrol grubuna göre anlamlı derecesi düşük eski olmayan sağlıklı yetişkin popülasyonda cinsiyet ve vitamin B12 eksikliği arasında yüksek önemli ölçüde. Sonuç: Cinsiyet grubu ile Vit B12 eksikliği arasındaki yüksek anlamlılığın bir sonucu olarak, ciddi B12 vitamini eksikliği bu, ne davranış ne de östrojenin etkisi, genetik varyans ve dolayısıyla işlev oynamaya yönelik hipotez ile gösterilebilir.

S Background: Vitamin B12, also called cobalamin, is a water-soluble vitamin contain in the optimal functioning of the hemopoetic, neuro-cognitive and vascular systems. It is involved in DNA synthesis, fatty acid metabolism. Vitamin B12 exerts its physiological effects by facilitating the methylation of homocysteine to methionine which is later activated into S-adenosyl methionine that donates its methyl group to methyl acceptors. Materials and Methods: This study was done in the Azadi Education Hospital Endocrine and Diabetes Unit in Duhok, Iraq. This study was measured using 95 subjects, 70 patients with T2DM, HDL, LDL and FBS, auto analyzer Cobas 6000. Glycated hemoglobin (HPLC D10) was made with an auto analyzer device. Results: In patients with T2DM, serum vit B12 level was significantly lower than the control group. high significant between gender and vitamin B12 deficiency among the non-elderly healthy adult population. Conclusion: As a result of high significant between Vit B12 deficiency with gender group , severe vitamin B12 deficiency this can be illustrate by neither behavior nor influence of estrogen ,genetic variance thus hypothesis to play function .
Diyabet mellitus tip 2'li hastalarda serum vitamin B12'nin incelenmesi
Keywords: Kimya Mühendisliği