Alibonca Formasyonu’nun (Üst Oligosen-Alt Miyosen) sedimantolojik özellikleri (Arapgir–Yoncalı-Malatya) - Türkmen, İbrahim; Taşgın, Calibe Koç; Avşar, Niyazi; Aksoy, Ercan (My University, 2011)
İnceleme alanındaki Tersiyer birimleri Üst Oligosen-Alt Miyosen yaşlı Alibonca Formasyonu ve Burdigaliyen-Üst Miyosen yaşlı Malatya Volkanitleri ile temsil edilir. Keban Metamorfitlerini (Permo-Triyas) uyumsuz olarak üzerleyen Alibonca Formasyonu Malatya Volkanitleri ile yanal ve düşey yönde ilişkilidir. Malatya Volkanitleri’ni uyumsuz olarak üzerleyen Alt Pleistosen yaşlı Meteris Tepe formasyonu, Üst Pleyistosen yaşlı Yoncalı formasyonu tarafından uyumlu olarak örtülür. Alibonca Formasyonu’nda 12 fasiyes ve 3 fasiyes topluluğu tanımlanmıştır. Bu fasiyesler; yatay tabakalı konglomeralar (Fas. 1), düzlemsel çapraz tabakalı konglomeralar (Fas. 2), tabakalı kumtaşları (Fas. 3), silttaşı-ince taneli kumtaşı (Fas. 4), silttaşı-kiltaşı (Fas. 5), organik malzemeli kiltaşı (Fas. 6), kırmızı çamurtaşı (Fas. 7), kireçtaşı (Fas. 8), kömür (Fas. 9), algli istiftaşı-bağlamtaşı (Fas. 10), bentik foraminiferli istiftaşı (Fas.11) ve biyoklastik vaketaşı-istiftaşlarıdır (Fas.12). Buradaki fasiyes grupları alüvyal yelpaze, göl ve karbonat şelfi çökellerini oluşturur.
Keywords: Mühendislik; Jeoloji; Jeoloji