Pervaneli tip akış ölçerlerin diferansiyel basınç ölçer prensibi ile debi ölçümünde kullanılabilirliği - Eren, Haydar; Çıtlak, Aydın; Yıldız, Şeyha (My University, 2006)
Kapalı kanal akışlarında kullanılan pek çok akış ölçer vardır. Bu cihazlar genellikle \"diferansiyel basınç ölçerler\" ve \"pozitif yer değiştirmeli hız ve kütle ölçerler\" olarak sınıflandırılabilirler. Diferansiyel basınç ölçerlerde cihaz üzerinde iki farklı kesitte basınç farkı ölçülerek hidrodinamik teori yardımıyla debi hesaplanır. Pozitif yer değiştirmeli ölçerlerde ise temel prensip, yer değiştiren akışkan hacmini ölçmektir. Ölçerin toplam devir sayısı, geçen toplam hacmin ölçülmesini sağlar. Türbin ölçerler; dönen tip akış ölçerlerin bir çeşididir. Boru merkezinde bulunan bir pervane, akışkanın hareketi ile döner. Dönme sonucu elde edilen elektrik sinyalleri sayılır ve yapılan kalibrasyon sonucu geçen akışkan miktarı tespit edilir [1]. Bu çalışmada, pervaneli tip akış ölçerlerin diferansiyel basınç ölçme cihazlarının çalışma prensibine benzer bir şekilde debi ölçümünde kullanılabilirliği araştırıldı. Bu amaçla 46.5 mm iç çaplı bir borunun içerisine, iki yatak arasında dönebilen bir pervane yerleştirildi. Pervanenin boru çapı D/2 kadar önüne ve D/2 kadar arkasına basınç prizleri açıldı. Bunlar piyezometre boruları yardımıyla eğik manometreye bağlanarak değişik debilerde, değişik kanat sayısı ve açılarında basınç farkı ölçüldü. Böylece basınç farkı ile debi arasındaki ilişki elde edildi.
Keywords: Mühendislik; Makine; İnşaat Mühendisliği; İnşaat ve Yapı Teknolojisi