Geliştirilen İkincil Dönel Eksenli Taşlama Yönteminde Taşlama Parametrelerinin Yüzey Yanıt Yöntemi İle Analizi - Adıyaman, Oktay; Sönmez, Fikret; Savas, Vedat (My University, 2023)
“İkincil dönel eksenli taşlama yöntemi (GMASRA)”, son yıllarda düzlem yüzey taşlama işleminde kullanılmaya başlanan yenilikçi bir yöntemdir. Klasik taşlama yönteminin aksine GMASRA yönteminde aynı anda iki farklı eksende taşın dönme hareketi mevcuttur. Birinci dönme hareketi, klasik taşlama yöntemindeki taşın çevresel dönme hareketidir. İkinci dönme hareketi ise yeni eklenen ikinci dönme hareketi olan taşın eksenine dik yönde bir eksen etrafında dönme hareketidir. GMASRA yönteminde, klasik taşlama yöntemine göre, hem yüzey pürüzlülüğünde daha küçük değerler elde edilmekte hem de birbirine yakın yüzey pürüzlülüğü değerleri her yönde elde edilebilmektedir. Bu yöntemde işleme parametrelerinin yüzey pürüzlülüğü üzerine etkisinin ve işlem parametreleri ile ilişkisinin analiz edilmesi önemlidir. Bu çalışma da bu amaca yönelik yüzey yanıt yöntemi ile farklı modeller geliştirilmiş ve yüzey pürüzlülüğü üzerine işlem parametrelerinin etkisi analiz edilmiştir. İşlem parametreleri olarak üç farklı taş cinsi (NK36P5V, NK46O5V, NK60N5V), üç farklı talaş derinliği (0,01, 0,02 ve 0,03 mm), üç farklı fener mili devri (80, 160, 240 dev/dak), 2 farklı yanal kayma miktarı (4, 8 mm) seçilmiş ve taşlama işlemi sonucu yüzey pürüzlülükleri ölçülmüştür. Sonuçta, problemin çözümü için oluşturulan altı yüzey yanıt modelin başarı ile kullanılabileceği ve tutarlı sonuçlar üretebileceği görülmüş, yüzey pürüzlülüğü üzerinde en büyük etkinin fener mili devri ve talaş derinliği olduğu tespit edilmiştir. Yüzey pürüzlülük değerlerinde, fener mili devrinin artması ile azalma, talaş derinliğinin artması ile artma gözlenmiştir. Artan yanal kayma miktarlarında bu etkinin yönünün talaş derinliğine doğru evrildiği de ayrıca görülmüştür.
Keywords: Yüzey pürüzlülüğü; ANOVA; Taşlama; Yüzey yanıt yöntemi