MERMER TOZU VE CAM ELYAF KATKILI ÇİMENTO HARÇLARININ SÜLFAT DAYANIKLILIĞININ ARAŞTIRILMASI - ALİŞER, BİRSU (Fırat Üniveristesi, 2013)
Bu tez çalışmasında, cam elyaf ve mermer tozu kullanılarak elde edilen harçların sülfat dayanıklılığı incelenmiştir.Harç numuneleri ağırlıkça 0.25, 0.50, 0.75, 1 kg/m3 oranlarında cam elyaf ile filler malzeme yerine hacimce %10, %20, %30, %40, %50 oranlarında mermer tozu ilave edilerek hazırlanmıştır. Numunelere deneyler öncesi ve sonrası, birim hacim ağırlık, porozite, kılcal su emme, eğilmede çekme dayanımı, eğilme sonrası basınç dayanımı ve boy ölçümü deneyleri uygulanmıştır. Harç numunelerine 150 gün suda, 150 gün sürekli %5'lik Na2SO4 çözeltisinde ve 150 gün sülfatta ıslanma-kuruma çevrimi olmak üzere üç farklı kür uygulanmıştır. ASTM C 1012-87'de belirtilen esaslar çerçevesinde, her kürdeki harç çubuklarının boy ölçümleri alınarak numuneler üzerindeki kür etkisi incelenmiştir. Ayrıca numuneler üzerinde SEM ve EDX çalışmaları yapılmıştır. Yapılan deneysel çalışma sonucunda, harç numunelerine ilave edilen cam elyaf oranının artışıyla numunelerin birim hacim ağırlık, porozite, kılcal su emme ve eğilmede çekme dayanımı değerlerinde artma, basınç dayanımı değerlerinde ise azalma olduğu belirlenmiştir. Mermer tozunun artışı ile lif takviyeli harç numunelerinin birim hacim ağırlık, eğilmede çekme dayanımı ve basınç dayanımı değerlerinde artma, porozite ve kılcal su emme değerlerinde ise azalmalar olduğu saptanmıştır. Boy ölçümü deneyi sonrası ölçülen değerlere göre sürekli sülfat deneyi sonrası en fazla genleşen harç serisi; %20 mermer tozu ikameli 0,25 kg/m3 elyaf katkılı numunedir. Islanma- kuruma deneyi sonrası en çok genleşen numune ise %40 mermer tozu ikameli 1 kg/m3 elyaf katkılı numunedir. Su kürü uygulanan serilerden en fazla genleşme gözlenen numune, %30 mermer tozu ikameli 0,75 kg/m3 elyaf katkılı numunedir. 150 gün sürekli suda, 150 gün sürekli %5'lik Na2SO4 çözeltisinde ve 150 gün sülfatta ıslanma-kuruma çevrimine maruz bırakılan harç numunelerinin deneysel sonuçları kıyaslanmıştır. Sülfatta ıslanma-kuruma çevrimine bırakılan numunelerde en fazla zararlı etki görülmüştür. Anahtar Kelimeler: Harç,Atık Mermer Tozu, Cam Lif, Sülfat Etkisi, SEM ve EDX analizi

Investigation of The Sulfate Resistance of Cement Mortar With Marble Powder And Fiber Glas In this study, obtained by fiber glass and marble dust, sulphate resistant mortars were investigated.Mortar specimens by weight 0.25, 0.50, 0.75, 1 kg/m3 and with the filler material instead of ratios by volume of glass fiber, 10%, 20%, 30%, 40%, 50% were prepared by adding marble dust ratio. Samples before and after the experiments, unit weight, porosity, capillary water absorption, flexural strength, flexural tests were carried out after the measurement of compressive strength and size. 150 days in the water samples of mortar, 150 days and 150 days of continuous sulfate 5% Na2SO4 solution, wetting-drying cycles were applied to three different treatments. ASTM C 1012-87 in accordance with the principles of each kürdeki taking height measurements on samples cured mortar bars were investigated. Also SEM and EDX studies were carried out on the samples. As a result of the experimental study, an increase in the rate of glass fiber added to the mortar samples of samples, bulk density, porosity, capillary water absorption and flexural strength values increase, the reduction in compressive strength values were determined. Marble powder samples with the increase of carbon fiber reinforced mortar unit weight, an increase in flexural strength and compressive strength values, the values of porosity and capillary water absorption was found to be decreased. Length measurement of the values measured by the continuous sulfate test after test after mortar expanding the range of more than 20% of 0.25 kg/m3 fiber reinforced specimen of marble powder is substituted. After wetting-drying test sample of 40% of the high modulus fiber reinforced specimen of marble powder substituted 1 kg/m3. The maximum expansion observed in the sample series are applied to water cure, 30% fiber reinforced specimen of marble powder substituted 0.75 kg/m3.150 days of continuous water, 5% Na2SO4 solution of 150 days and 150 days of continuous sulfate mortar samples exposed to wetting-drying cycles compared with the experimental results. More harmful to the wetting-drying cycles sulfate effect was observed in samples that are left. Key Words: Mortar,Waste marble powder, Glass Fiber, Sulfate Attack, SEM and EDX Analysis
Investigation of the sulfate resistance of cement mortar with marble powder and fiber glass
Keywords: İnşaat Mühendisliği