21. Yüzyıl Becerileri İçin Anahtar: Matematik Eğitiminde İşbirlikli Problem Çözme - Erdogan, Fatma; Zengin, Tunahan (My University, 2025)
Bu çalışma, işbirlikli problem çözmenin (İPÇ) kavramsallaştırılması, kapsamı ve matematik eğitimi bağlamında uygulanabilirliği üzerine detaylı bir inceleme sunarak, bu yaklaşımın hem teorik hem de pratik yönlerine ışık tutmayı amaçlamaktadır. 21. yüzyılda İPÇ, öğrencilerin hem bilişsel hem de sosyal becerilerini geliştiren, eğitim ve iş dünyasında başarı için kritik bir beceri olarak öne çıkmaktadır. İPÇ'nin temel unsurları arasında iş birliği, müzakere ve paylaşım gibi sosyal etkileşimler ile bilişsel problem çözme süreçleri yer almakta ve bu süreçler grup dinamikleri ile desteklenmektedir. Matematik eğitimi, 21. yüzyıl becerilerinin geliştirilmesinde ve İPÇ gibi yenilikçi becerilerin teşvik edilmesinde merkezi bir rol oynamaktadır. İPÇ, öğrencilerin matematiksel problem çözme süreçlerinde iş birliği yapmalarını, fikir alışverişinde bulunmalarını ve yaratıcı düşünme becerilerini geliştirmelerini teşvik eden sosyal bir yaklaşımdır. Matematik sınıflarında İPÇ sürecinde öğretmenler, yalnızca bilgi aktarıcı değil, aynı zamanda öğrencilerin anlam oluşturma süreçlerine rehberlik eden bir kolaylaştırıcı olarak kritik bir rol oynar. Çalışmalar, İPÇ süreçlerinin otorite ilişkileri, geri bildirim döngüleri ve üstbilişsel söylemler aracılığıyla öğrenci etkileşimlerini ve matematiksel kavrayışı derinleştirdiğini göstermektedir. Sonuç olarak, İPÇ’nin matematik eğitimine entegrasyonu, öğrencilerin matematiksel başarısını artırırken, kapsayıcı ve etkileşimli bir öğrenme ortamı yaratılmasına katkıda bulunur. İPÇ ve matematik eğitimi üzerine yapılan bu kapsamlı çalışma, bu alanların gelecekteki araştırma yönelimleri ve uygulayıcılar için öneriler sunmaktadır.
Keywords: İşbirlikli problem çözme; grup çalışması; matematik eğitimi; 21. yüzyıl becerileri