1923-1938 YILLARI ARASINDA YAYIMLANAN İSLAM TARİHİ ÇALIŞMALARI ve TANITIMI - Ozturk, Hakan (My University, 2016)
Cumhuriyet Dönemi (1923-1938) yılları Türk ve İslâm Tarihi açısından önemli bir yere sahiptir. Bu dönem toplumun her alanında atılım yapma ve dünyadaki yeniliklere uyma çabası içinde geçmiştir. Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk her alanda olduğu gibi İslâm Dini'nin halka doğru bir şekilde öğretilmesi ve bu dinin peygamberi Hz. Muhammed'in de batıl hikâyelerden arındırılarak, örnek yanlarının halka gösterilmesi üzerinde durmuştur. Kendisi de bu konu ile ilgili pek çok kitap okumuştur. Kısa bir dönem olmasına rağmen çok fazla çalışma yapılmıştır.Bu çalışmamızda Lütfullah Ahmed, Ahmed Hamdi Akseki, Ahmed Refik Altınay, Ebu Rıdvan Mustafa Sadık Vicdanî, Mustafa Takî, Kılıçzâde Hakkı, Aksekili Mustafa Hakkı, Muhmud Esad, İsmail Fennî ve Tâhirü'l-Mevlevî Olgun'un kitapları tanıtılmıştır.Yazarların çoğunluğu önsözlerinde Hz. Muhammed'in hayatının doğru şekilde yazılması gerektiğini savunmuşlardır. Ancak bir kaçı müstesna klasik sistemden kendilerini kurtaramamışlar ve rivayetler arasından seçmeler yaparak eserlerini meydana getirmişlerdir. Kılıçzâde gibi tamamen mevcudu eleştiren yeni fikir ve görüşler öne sürenler de olmuştur
Keywords: Tarih; Din Bilimi