Serum osteoprotegerin (OPG) measurement in Behcet’s disease - Ilhan, Fulya; Demir, Nesrin; Demir, Tamer; Gödekmerdan, Ahmet (My University, 2011)
Amaç: Son çalışmalar osteoprotegerinin (OPG) özellikle vasküler hastalıkların gelişiminde önemli bir molekül olduğunu göstermektedir. Burada sunulan çalışmanın amacı, Behçet hastalığı ile serum osteoprotegerin düzeyleri arasında bir ilişki olup olmadığını araştırmaktır. Yöntem ve gereç: 25 Behçet hastası ile cins ve yaş olarak uyumlu 20 sağlıklı kontrol çalışmaya dahil edildi. Serum OPG düzeyleri ELISA ile değerlendirildi. Bulgular: Behçetli hastalardaki serum OPG düzeyleri (813,75 ± 11 pg/mL) sağlıklı kontrollerden (655,56 ± 17 pg/mL) anlamlı olarak yüksek bulundu (P = 0,002). Ancak, aktif dönemdeki hastalarla remisyondakiler arasında OPG düzeyleri yönünden anlamlı bir fark yoktu. Sonuç: Behçet hastalarında OPG değerlerinin yüksek bulunması, OPG’nin vaskülitin veya diğer infl amatuar olayların gelişimiyle ilgili olabileceğini göstermektedir. Sonuç olarak, OPG tek başına hasta izleminde kullanılabilecek bir test olarak değerlendilmese de Behçet hastalarında klinik ve laboratuar bulguları desteklemek için yararlı bir gösterge olabilir. Bu sonuçları daha iyi değerlendirmek için detaylı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp