,XIX. YÜZYIL iSTANBUL SOSYAL HAYATINDA DiNI MUSiKI - Demirtaş, Yavuz (Fırat University, 2008)
Türk Mfısikisi'nin zirveye çıktığı XIX. Yüzyıl, onun bir şubesi olan Türk Din Mfısikisi'nin de altın çağını yaşadığı bir zaman dilimi olmuştur. Bu mfısiki türünün en güzel örnekleri de, zamanının en önemli kültür merkezlerinden biri olan Osmanlı Devleti'nin başkenti İstanbul'da verilmiştir. Özellikle saray ve tarikatların desteği ile gelişip zenginleşen Dini Mfısiki, mütedeyyin İstanbul· halkının dini duygularına en güzel şekilde tercüman olmuş ve onların tarifi imkansız manevi duygular yaşamasına vesile olmuştur. Bu yüzdendir ki, doğumdan ölüme kadar süren ve İslam Dini ile şekillenmiş hayatın hemen her safhasmda Dini Miisiki Formları'ndaki eseriere büyük bir yer ve önem verilmiş ve bu eserler büyük bir hazla i cra edilmiştir. Bu makale, XIX. Yüzyıl İstanbul insanının bü:,.iik önem verdiği Türk Din Mfısikisi'nin sosyal hayatta nasıl icra edildiğini konu almaktadır.
Religious Music in Social Life of Istanbul in The 19th Century
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları