KALİTELİ FİNANSAL RAPORLAMADA MUHASEBE MESLEK ETİĞİNİN ÖNEMİ - Celayir, Duygu (Fırat University, 2020)
Muhasebe mesleğinde etik; yasa ve düzenlemelere uygun olarak işlemlerin gerçekleştirilmesi ve bununla birlikte toplumsal değer yargılarının da dikkate alınarak topluma/bilgi kullanıcılarına doğru ve güvenilir bilgilerin sunulmasıdır. Finansal raporlardan elde edilen bilgiler; işletme sahipleri, yöneticiler, çalışanlar, yatırımcılar, kredi verenler, devlet gibi pek çok paydaşı ilgilendirdiğinden dolayı, muhasebe mesleğinde etik değerler, diğer meslek gruplarına göre oldukça önemlidir. Finansal raporlamanın temel amacı, bilgi kullanıcılarına bir işletme ile ilgili verecekleri kararlarda yardımcı olmaktır. Bu nedenle finansal raporlama, finansal tabloları da kapsayan, işletme ile ilgili paydaşlara bilgi veren araçlardır. İşletmenin finansal durumu ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyen paydaşlara doğru, güvenilir ve tarafsız bilgilerin sunulması önem taşımaktadır. Meslekte etik olmayan davranışların ortaya koyduğu sonuçlar, etiğin önemini vurgulamaktadır. Yaşanan şirket skandalları ve iflaslar, yatırımcıların kayıpları, toplum güveninin azalması ekonomiye de zarar vermektedir. Bu bağlamda mesleğin tüm paydaşların yararına olacak biçimde etik değerler dikkate alınarak yapılması gerekir. Finansal raporlarda yapılan hile ve manipülasyonların, karar alıcıların önemli bir bölümünü etkilediği unutulmamalıdır. Bu bağlamda, finansal raporlamanın amacına ulaşması için finansal bilgi kullanıcılarının ihtiyaç duydukları bilgileri karşılaması gerekmektedir. Gerçeğe uygun, kaliteli ve güvenilir finansal raporlama, işletmeyle ilgili hata ve hile şüphelerini ortadan kaldıracağı gibi bilgi kullanıcıları açısından da güven ortamı sağlayacak ve menfaatlerinin korunmasına yardımcı olacaktır.  Bu çalışmada, muhasebe ve denetim mesleğinde etik kavramı açıklanmış ve meslek mensuplarının uymaları gereken etik düzenlemelere yer verilmiştir. Ayrıca, finansal raporlama ve etik ilişkisine yer verilerek, kaliteli finansal raporlamada meslek etiğinin önemi üzerinde durulmuştur.