HASTANEMİZDE İZOLE EDİLEN KLEBSİELLA SPP. VE ESCHERİCHİA COLİ SUŞLARINDA GENİŞLEMİŞ SPEKTRUMLU BETA-LAKTAMAZLARIN GENOTİPİK TİPLENDİRMESİ - İNCİ, NURAN AKMİRZA (Fırat Üniveristesi, 2008)
Antibiyotiklere karşı direnç her geçen gün giderek artmakta olup 1980'li yıllarda geniş spektrumlu beta-laktam antibiyotiklerin yaygın bir şekilde klinik kullanıma girmesinden kısa bir süre sonra bu antibiyotiklere karşı direnç gelişimi bildirilmeye başlanmıştır. Daha sonraki yıllarda bu direnci sağlayan genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz (GSBL) enzimlerinin plazmidler ve transpozonlar tarafından bakteriden bakteriye aktarılabildiği gösterilmiştir.Bu çalışma Ekim 2006-Ekim 2007 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı ile Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Laboraturalarında yapıldı. Çalışmada yatan hastalardan izole edilen ve hastane enfeksiyonu etkeni olan, GSBL üreten 50 adet E. Coli ve 50 adet Klebsiella suşunda polimeraz zincir reaksiyonu ? Polimerase Chain Reaction (PCR) ? ile direnç genlerinin belirlenmesi amaçlandı.Klinik izolatların tanımlanması, antibiyotik duyarlılıklarının saptanması ve genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz üretiminin araştırılması Committee for Clinical Laboratory Standards (CLSI) kriterlerine göre yapıldı.Genotipik direnç paternleri Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Moleküler Laboratuarı'nda PCR yöntemi ile çalışıldı.Çalışmaya alınan E. coli ve Klebsiella spp. suşlarında karbapenemlere karşı direnç saptanmadı. Beta-laktamaz inhibitörlü antibiyotiklerden sefaperazon-sulbaktam'a karşı duyarlılık E. coli, Klebsiella pneumoniae ve Klebsiella oxtoca'da (sırası ile %84, %54 ve %54) piperasilin-tazobaktam ile karşılaştırıldığında (sırası ile %66, %43, %46) daha iyi olduğu saptandı.Beta-laktam dışı antibiyotikler arasında ise en duyarlı antibiyotiğin amikasin olduğunu gözlendi. Amikasin duyarlılığı E. Coli'de %94, K. Oxytoca'da %92, K. Pneumoniae'da %86 idi.E. coli suşlarına karşı en dirençli antibiyotik siprofloksasin (%88) iken, K. pneumoniae ve K. oxytoca suşlarına karşı en dirençli antiyotik trimetoprim-sülfametaksazol (sırası ile %89 ve %46) idi.E. coli suşundan 38'inde (%76) TEM enzimi pozitif olarak saptandı. Endotrakeal aspirat, cerrahi alan enfeksiyonu ve kandan izole edilen tüm örneklerde TEM enzimi pozitifti.Klebsiella suşlarının ise 43'ünde (%86) SHV enzimi pozitifti. SHV pozitif suşların 33'ü (%76,7) K. pneumoniae, 10'u (%23,3) K. oxytoca idi. İdrar ve endotrakeal aspirat örneklerinden izole edilen Klebsiella suşlarında SHV pozitiflik oranı (sırası ile %91,7 ve %100) daha yüksekti.

Genotypic Typing of Extended-Spectrum ß-Lactamase of Klebsiella spp. and Escherichia coli Strains isolated in our HospitalResistances to the antibiotics increase with time. Resistance to antibiotics has begun to announced short after begin the excessive clinical use of extended spectrum beta-lactam antibiotics since 1980?s. In following years, it was shown that the enzymes of extended spectrum beta lactamases cause the resistance were transmitted among bacterial species via plasmids and transposons. Extended spectrum beta-lactamases (ESBLs) that classically identified are enzymes that derived from the enzymes of TEM, and SHV.This study was carried out in the Laboratories of Firat University Medical Faculty Department of Infectious Diseases and Selcuk University Medical Faculty Department of Microbiology and Clinical Microbiology among October 2006-October 2007. In the study, it was aimed to show resistance genes with polymerase chain reaction (PCR) for 50 E.coli and 50 Klebsiella spp. induced ESBL that are the agent of hospital acquired infection isolated from hospitalized patients.Identification of clinical isolates, antibiotic susceptibility tests, and investigations of extended-spectrum beta-lactamases were made according to the criteria of Committee for Clinical Laboratory Standards.Genotypic resistance patterns were studied with the technique of PCR at the Molecular Laboratory of Meram Medical Faculty, Department of Microbiology and Clinical Microbiology.No resistances were detected to the carbapenems against to the strains of E. coli and Klebsiella spp. Susceptibilities to the cefoperazon/sulbactam that include beta-lactamase activity against to the E. coli, Klebsiella pneumoniae and Klebsiella oxytoca were better (84%, 54% and 54% respectively) than piperacillin/tazobactam (66%, 43%, 46% respectively).Amikasin was the most susceptible antibiotic other than beta-lactams. Susceptibility to the amikasin against E. coli was 94%, K. oxytoca was 92%, K. pneumoniae was 86%.Whilst the most resistant antibiotic against E. coli species were ciprofloxacin (88%), the most resistant antibiotic for K. pneumoniae and K. oxytoca were trimetoprim-sulfamethoxazole (89% and 46% respectively).The enzyme of TEM was detected as positive at 38 (76%) strains of E. coli. TEM was positive in the samples isolated from endotracheal aspirates, surgical site infections and blood.The SHV enzyme was positive at the 43 strains (86%) of Klebsiella strains. The SHV positive strains were constituted as 33 for K. pneumoniae (%76.7) and 10 for K. oxytoca (%23.3). SHV positivity rate was higher at Klebsiella strains isolated from the samples from urine and endotracheal aspirate (%91.7 and 100% respectively).
Genotypic Typing of Extended-Spectrum ß-Lactamase of Klebsiella spp. and Escherichia coli Strains isolated in our Hospital
Keywords: Mikrobiyoloji