ÖGE GÖSTERİM TEORİSİ MODELİ İLE BİLGİ DEĞİŞİM TEKNİĞİNİN BİRLİKTE KULLANILMASININ MATEMATİK ÖĞRETİMİNDEKİ ETKİLİLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI - ADIR, TUBA (Fırat Üniveristesi, 2011)
Son yıllarda eğitim sistemlerinin değişmesi, öğretim sürecinde öğretmen ve öğrencinin rollerini değiştirmiş ve öğrenciyi merkeze alan öğretim tekniklerini ön plana çıkarmıştır. Bu tekniklerden biri de işbirlikli öğrenmeye dayalı Bilgi Değişme Tekniği'dir. Bu çalışmada, Bilgi Değişme Tekniği'ne farklı bir boyut kazandırarak etkililiğini arttırmak amaçlanmaktadır. Bunun için Öge Gösterim Teorisi'nin Performans-İçerik matrisi kullanılarak, Bilgi Değişim Tekniği'nin işlem öğretimi yanında kavram öğretiminde de etkililiğini araştırılmasına imkan sağlanmıştır.Çalışma için 6. sınıf konusu olan CEBİRLE TANIŞALIM ünitesi seçilmiştir. Uygulama Elazığ ili Baskil ilçesi Atatürk İ.Ö.O. ve Vakıfbank İ.Ö.O. `nun 6-Asınıfı şubelerinde yapılmıştır. İki grup da 24 er kişiden oluşmaktadır. Çalışmanın pilot uygulaması 2008-2009 eğitim öğretim yılında 6. ve 7. sınıf öğrencilerine uygulanmıştır. Esas çalışma 2009-2010 eğitim öğretim yılının 2. döneminde yapılmıştır.Kontrol grubuna MEB Matematik Kılavuz kitabında belirtilen etkinlikler doğrultusunda ders işlenmiş, deney grubuna ise Öge Gösterim Teorisi'ne dayalı olarak hazırlanan Bilgi Değişim tekniği kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS istatistik programı kullanılmıştır. Uygulama sonucunda ön test ve son testler karşılaştırıldığında kullanılan tekniklerin öğrencilerin akademik başarıları açısından bir farklılık olmadığı fakat bilgilerin kalıcılığı açısından deney grubunun başarısı lehine sonuç elde edilmiştir.

In recent years, changes in education systems, teacher and student roles have changed in the process of teaching and student centered teaching techniques promoted. The exchange of knowledge method is one of them based on the cooperative learning techniques. In this study, we aimed to increase the effectiveness of giving a new dimension to The Exchange of knowledge method ..For this, increase the effectiveness of giving a new dimension to the Component Display Theory - Performance-Content matrix element, using the technique of information exchange process was possible to investigate the effectiveness of teaching in addition to the teaching of the concept.The unit is called `Acquaintance with Algebra? related to 6 grades which chosen for this study. The application of two separate primary schools in the district of Elazığ Atatürk Primary School Baskil and Vakıfbank Primary School?s 6-A classes were made at branches. The two groups consist of the 24 other people. Pilot study in the academic year of 2008-2009 6 and 7 administered to students. The main study is made 2 . term of the 2009-2010 academic year.Guide book of activities specified in the control group, according to Ministry of Education in Mathematics course was processed, the experimental group was prepared based on the The exchange of knowledge method element Impression technique was used. SPSS 15.0 statistical software was used to assess the data. As a result of the application of techniques used in the pre-test and post-tests compared to student?s academic achievement is not any difference in terms of but the success of the experimental group in favor of the results have been obtained regarding the retention of information.
Investigation the effectiveness of using together component display theory with exchange of knowledge method in teaching of mathematic
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Matematik